Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Στην αγχόνη δύο νεαροί στο Ιράν


A.P., Reuters

TEXΕΡΑΝΗ. Στην αγχόνη οδηγήθηκαν χθες δύο νεαροί άνδρες οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από ιρανικό δικαστήριο για συμμετοχή σε ένοπλη φιλοβασιλική οργάνωση. Μολονότι οι δύο εκτελεσθέντες συνελήφθησαν πριν από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου και ως εκ τούτου δεν συμμετείχαν στις επεισοδιακές, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, η κρατική τηλεόραση τους παρουσίασε ως μέλη του αντιπολιτευτικού κινήματος. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση με στόχο τον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης ενόψει των προγραμματισμένων για τον Φεβρουάριο κινητοποιήσεών της. Χθες, εντούτοις, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης ανακοίνωσε την καταδίκη σε θάνατο πέντε ατόμων για συμμετοχή στις επεισοδιακές διαδηλώσεις της 27ης Δεκεμβρίου, όταν οκτώ άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Συνολικά, εννέα άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της συμμετοχής σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.


Την εκτέλεση της θανατικής καταδίκης των Μοχάμεντ Ρέζα Αλί Ζαμανί και Αράς Ραχμανιπούρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης επιβεβαίωσε χθες η κρατική τηλεόραση του Ιράν. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Τεχεράνης, Αμπάς Τζαφαρί Ντοουλαταμπαντί, οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε «αντιεπαναστατικές και φιλοβασιλικές ομάδες», σχεδιασμό ανατροπής του «ισλαμικού κατεστημένου» και ανάμειξη στην προ διετίας βομβιστική επίθεση σε τέμενος του Σιράζ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι και οι δύο εκτελεσθέντες ομολόγησαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο κ. Ντοουλαταμπαντί απέφυγε, πάντως, να χαρακτηρίσει τους Ζαμανί και Ραχμανιπούρ ως μέλη του αντιπολιτευτικού κινήματος, σε αντίθεση με τα φιλοκυβερνητικά μίντια. Η συνήγορος του μόλις 20 ετών Ραχμανιπούρ, Νασρίν Σοτουντέ, τόνισε ότι η καταδίκη ήταν «άδικη και παράνομη». Η κ. Σοτουντέ υποστήριξε ότι δεν της επετράπη να συμμετάσχει στη δίκη και ότι ο πελάτης της εξαναγκάστηκε να ομολογήσει. Η ίδια κατήγγειλε ότι οι συγγενείς των δύο εκτελεσθέντων ουδέποτε ενημερώθηκαν για την απόφαση του Επαναστατικού Δικαστηρίου να απορρίψει τις εφέσεις τους.

Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης κατηγόρησε την προηγούμενη εβδομάδα τις οργανώσεις Μουτζαχεντίν Χαλκ και τη Βασιλική Ένωση του Ιράν για τη δολοφονία κορυφαίου επιστήμονα, ο οποίος εργαζόταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, στις αρχές του μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.