Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010
«Mea culpa» από τον Ομπάμα για το φιάσκο
Ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα μετά την παρ’ ολίγον τραγωδία των Χριστουγέννων
Α. P., AFP
«Η υπόθεση σταματάει σε μένα... Ως πρόεδρος είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ αυτήν την κοινωνία και όταν το σύστημα αποτυγχάνει, η ευθύνη είναι δική μου». Με αυτά τα λόγια, ο Μπάρακ Ομπάμα ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για το φιάσκο των υπηρεσιών ασφαλείας αναφορικά με την τρομοκρατική απόπειρα εναντίον αμερικανικού, επιβατικού αεροπλάνου πάνω από το Ντιτρόιτ, την ημέρα των Χριστουγέννων.
Με την τοποθέτηση αυτή στη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του για την παρ’ ολίγον τραγωδία μέσα σε μία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων μεταξύ των διευθυντικών στελεχών της CIA και της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Το κλίμα είχε βαρύνει ιδιαίτερα για τον επικεφαλής της τελευταίας, Μάικλ Λάιτερ, ύστερα από την αποκάλυψη των «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι αναχώρησε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του την επομένη του τρομοκρατικού επεισοδίου.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός στις τοποθετήσεις του γι’ αυτό που περιέγραψε ως «συστημική αποτυχία» των μηχανισμών ασφαλείας. Μια αποτυχία η οποία εμφανίζεται όντως τραγική στη σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος λίγο νωρίτερα από το διάγγελμα Ομπάμα προς το αμερικανικό έθνος. Οπως προκύπτει από την έκθεση, οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν έγκαιρα λάβει σειρά πληροφοριών, οι οποίες παρέπεμπαν σε επικείμενο πλήγμα της Αλ Κάιντα με εκτελεστή τον Αμπντουλμουταλάμπ, αλλά ολιγώρησαν και απέτυχαν να συνδέσουν τα διάφορα κομμάτια του παζλ.
Ηδη τον Μάιο, οι Βρετανοί είχαν αρνηθεί να ανανεώσουν τη βίζα του Νιγηριανού και τον είχαν συμπεριλάβει σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία. Τον Αύγουστο, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) υπέκλεψε τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες μαρτυρούσαν ότι ηγέτες της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ με εκτελεστή Νιγηριανό. Και τον Νοέμβριο, ο πατέρας του Αμπντουλμουταλάμπ ενημέρωσε αυτοπροσώπως το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένου ενός πράκτορα της CIA, ότι ο γιος του είχε προσχωρήσει στους εξτρεμιστές και βρισκόταν στην Υεμένη.
Παρ’ όλα αυτά, ο Νιγηριανός κατάφερε να επιβιβαστεί, ζωσμένος με εκρηκτικά, σε πτήση από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ. Οπως έγινε γνωστό, ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό ήταν κάποιο... ορθογραφικό λάθος στο όνομα με το οποίο είχε καταχωρισθεί ο Αμπντουλμουταλάμπ στα αρχεία αμερικανικών υπηρεσιών!
«Είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε στο διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ένα ρεφρέν που ήταν πολύ διαδεδομένο επί εποχής Μπους. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «δεν θα υποκύψει στη νοοτροπία της κατάστασης πολιορκίας», κάτι που θα οδηγούσε στο να θυσιαστούν δημοκρατικές ελευθερίες στον βωμό της κρατικής ασφάλειας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις μυστικές υπηρεσίες να ενισχύσουν τον μεταξύ τους συντονισμό και να επιταχύνουν την ανάλυση των πληροφοριών. Ζήτησε, επίσης, από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να επισπεύσει την εγκατάσταση ανιχνευτικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας, συνολικής αξίας ενός δισ. δολαρίων, στα αμερικανικά αεροδρόμια. Μεταξύ αυτών των συσκευών περιλαμβάνονται και οι ανιχνευτές σώματος. Επιπλέον, ο Ομπάμα αποφάσισε να αυξηθεί ο αριθμός των «ιπτάμενων αστυνομικών» (ήδη, ανέρχονται σε 4.000) και να γίνουν αυστηρότερες οι διαδικασίες απόκτησης βίζας από άτομα που βαρύνονται με υποψίες για τρομοκρατικές διασυνδέσεις.
Μερίδα των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, ασκεί κριτική στον Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι υποβάθμισε την απειλή της τρομοκρατίας. Απαντώντας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «τα μεγάλα και υπερήφανα έθνη δεν αναδιπλώνονται και δεν κρύβονται πίσω από τείχη καχυποψίας και δυσπιστίας. Αυτό ακριβώς θα ήθελαν να κάνουμε οι αντίπαλοί μας και δεν πρόκειται να τους προσφέρω αυτή τη νίκη».
Από πολιτικής άποψης, το σημαντικότερο στοιχείο της έκθεσης του Λευκού Οίκου ήταν η αναβάθμιση της σημασίας της Υεμένης ως ορμητηρίου της Αλ Κάιντα, για την αμερικανική αντιτρομοκρατική στρατηγική.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.