Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010
Επιπλέον στρατός από τη Γερμανία στο Αφγανιστάν
Την αποστολή 500 ακόμη στρατιωτών ανακοίνωσε χθες η καγκελάριος Μέρκελ
A. P., AFP, Reuters, ΝΥΤ
Πεντακόσιους επιπλέον στρατιώτες θα αποστείλει η Γερμανία στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αυξάνοντας έτσι τη συνολική της δύναμη στη χώρα σε 4.800. Επίσης, 350 Γερμανοί έφεδροι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εκτέλεση ειδικών εκπαιδευτικών αποστολών περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Πέραν αυτού, το Βερολίνο θα διπλασιάσει τον αριθμό των αστυνομικών που διαθέτει για την εκπαίδευση των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας, αλλά και τη χρηματική του αρωγή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. «Οι αποφάσεις που λάβαμε συνιστούν ριζική αναδιάρθρωση της στρατηγικής μας στο Αφγανιστάν, με σκοπό τη σταδιακή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που έχει ο στρατός μας στον τομέα ευθύνης του, στην κυβέρνηση της Καμπούλ», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Οπως διέρρευσε από πηγές του γερμανικού Υπουργείου Αμυνας, η «μεταβίβαση αρμοδιοτήτων» θα ξεκινήσει από φέτος, ενώ στόχος του Βερολίνου είναι η έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των Γερμανών στρατιωτών από το 2011 και μετά. Από την πλευρά της, η καγκελάριος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα ανοικοδόμησης που θα επωμιστεί το Βερολίνο, τα οποία θα επικεντρωθούν στη βελτίωση του οδικού δικτύου και των υποδομών ύδρευσης και ηλεκτροδότησης στο Βόρειο Αφγανιστάν, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του αναλφαβητισμού. Εκτιμάται ότι η κίνηση της Γερμανίας εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για την κατακόρυφη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την παράλληλη ενίσχυση των προγραμμάτων ανοικοδόμησης. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε χθες και η αναβάθμιση του Βρετανού πρέσβη στην Καμπούλ, Μαρκ Σέντγουιλ, σε πολιτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, υπεύθυνο για θέματα ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης.
Εξάλλου, οι σχετικές ανακοινώσεις της κ. Μέρκελ έγιναν εν όψει της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί αύριο στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 65 κυβερνήσεις. Στη διάρκεια της διάσκεψης, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να εκθέσει το σχέδιό του για την επανένταξη «μετριοπαθών στοιχείων» από το κίνημα των Ταλιμπάν, στην αφγανική κοινωνία. Το εν λόγω σχέδιο απολαμβάνει την επί της αρχής στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, «με την προϋπόθεση ότι οι Ταλιμπάν που θα επανενταχθούν, θα αποκηρύξουν τη βία και τον εξτρεμισμό». Ανάλογη είναι και η στάση των όμορων κρατών του Αφγανιστάν, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι συνεχίζουν τις καθημερινές τρομοκρατικές τους επιθέσεις, έχουν διαμηνύσει επανειλημμένως ότι «η μοναδική πολιτική λύση στο πρόβλημα του Αφγανιστάν είναι η παράδοση των ξένων και των κυβερνητικών δυνάμεων στους Ταλιμπάν». Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που αμφιβάλλουν αν ο κ. Καρζάι είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την ευαίσθητη αποστολή της επίτευξης εκεχειρίας με τους Ταλιμπάν. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, στο οποίο αποκαλύπτονται απόρρητα τηλεγραφήματα του Αμερικανού πρέσβη στην Καμπούλ, Καρλ Εϊκενμπέρι, προς την Ουάσιγκτον. Σε αυτά, ο κ. Εϊκενμπέρι χαρακτηρίζει «ανεπαρκή εταίρο» τον κ. Καρζάι και εκφράζει αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της αποστολής σημαντικών στρατιωτικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν. Από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν χθες, ο κ. Καρζάι απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Εϊκενμπέρι, λέγοντας ότι αν η Αμερική επιθυμεί να έχει απέναντί της μια δουλοπρεπή αφγανική κυβέρνηση, τότε ο ίδιος δεν προτίθεται να «συνεργαστεί».
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.