Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Εκτέθηκε στα αραβικά κράτη



Ένας άλλος λόγος που η Ιορδανία ήλθε σε δύσκολη θέση, λόγω της επίθεσης αυτοκτονίας, είναι ότι η κυβέρνησή της δεν ήθελε να αποκαλυφθεί στους πολίτες της και στα γειτονικά αραβικά κράτη πόσο στενή σχέση διατηρούσε με τους Αμερικανούς. Η επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει την Τετάρτη το Ιορδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο πράκτοράς της που σκοτώθηκε «έπεσε θύμα ενώ εκτελούσε τα ανθρωπιστικά του καθήκοντα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν». Οι ΗΠΑ –και ιδιαίτερα η CIA– δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στην Ιορδανία, όπου ο μισός πληθυσμός έχει παλαιστινιακή καταγωγή και καταδικάζει ανεπιφύλακτα την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα και η κυβέρνησή του, παρότι συνεργάζονται στενά με την Ουάσιγκτον σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, προσπαθούν να κρατήσουν τη συνεργασία αυτή όσο πιο διακριτική γίνεται. Πάντως, η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών έχει λάβει εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τη CIA, από την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, όπου οι Ιορδανοί πράκτορες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση τρομοκρατικών ομάδων. Στο παρελθόν, μάλιστα, οι Ιορδανοί πράκτορες είχαν ασκήσει κριτική στη CIA, υποστηρίζοντας ότι βασίζονται κυρίως στην τεχνολογία και δεν χρησιμοποιούν ανθρώπους για να εισχωρήσουν στους κύκλους της Αλ Κάιντα. Το 2006, οι Ιορδανοί είχαν επαινεθεί για τη συμβολή τους στον εντοπισμό και την εξόντωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ηγέτη της Αλ Κάιντα της Μεσοποταμίας.



Σε ό,τι αφορά την αμερικανική βάση όπου πραγματοποιήθηκε το πρόσφατο χτύπημα, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τη χρήση της. Εγινε όμως γνωστό ότι η βάση Τσάπμαν χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή πληροφοριών από την περιοχή της μεθορίου Αφγανιστάν - Πακιστάν. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνταν για τον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, όπως οι Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα και το δίκτυο της οικογένειας Χακάνι. Οι σοροί των πρακτόρων της CIA έφτασαν στην αεροπορική βάση του Ντόβερ την περασμένη Δευτέρα. Στην κηδεία που πραγματοποιήθηκε αργότερα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, παρέστη και ο διοικητής της CIA, Λέον Πανέτα.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.