Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ομπάμα: «Έχουμε πόλεμο»


Των Jeff Zeleny και Helene Cooper
The New York Times


Ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε προσφάτως τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας να εφαρμόσουν ενιαίες πρακτικές για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, στηλιτεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα λάθη που επέτρεψαν στον νεαρό Νιγηριανό να φτάσει ένα βήμα πριν από την ανατίναξη επιβατηγού αεροσκάφους, την ημέρα των Χριστουγέννων. Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να επιταχύνει την εγκατάσταση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και κόστους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως σαρωτές σώματος, στα αμερικανικά αεροδρόμια και να συνεργαστεί με τους διεθνείς αερολιμένες, ώστε να διασφαλίσει ότι παρόμοιος εξοπλισμός θα χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό για τον έλεγχο επιβατών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών για ενδεχόμενες απειλές θα τίθενται στο εξής υπόψη και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας. Έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να επανεξετάσει την πολιτική χορήγησης βίζας, ώστε να καταστεί πιο δύσκολο σε επίδοξους τρομοκράτες να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Τέλος, ζήτησε να απλοποιηθεί η διαδικασία ανάκλησης της βίζας σε άτομα για τα οποία έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

«Έχουμε πόλεμο» δήλωσε ο κ. Ομπάμα, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα τη μη διαβαθμισμένη έκδοση της έκθεσης για το τι συνέβη την ημέρα των Χριστουγέννων στην πτήση της Northwest Airlines πάνω από το Ντιτρόιτ. Μολονότι διεμήνυσε ότι δεν θα υιοθετήσει στάση που παραπέμπει σε «κατάσταση πολιορκίας», ούτε θα θυσιάσει πολιτικές ελευθερίες στον βωμό της ασφάλειας, παραδέχθηκε ότι τα κριτήρια για να συμπεριληφθεί κάποιος στη λίστα υπόπτων για τρομοκρατία θα επεκταθούν.

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες δεν είχαν δώσει τη δέουσα σημασία στην ενίσχυση των πυρήνων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπου και σχεδιάστηκε η αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην πτήση των Χριστουγέννων. «Δεν γνωρίζαμε ότι είναι σε θέση να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στο εξωτερικό», παραδέχθηκε ο Τζον Μπρέναν, βασικός σύμβουλος της προεδρίας επί θεμάτων τρομοκρατίας.




Η έκθεση άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Εθνικού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Ο πρόεδρος διέταξε τις δύο αυτές υπηρεσίες να επιταχύνουν τη διάδοση των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους για ενδεχόμενες συνωμοσίες και να αναλαμβάνουν πιο άμεσα δράση για την αποτροπή της εκδήλωσης επιθέσεων. «Πρόκειται για ένα συνεχή αγώνα προστασίας της πατρίδας μας και οφείλουμε να είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τον σβέλτο εχθρό μας», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα. «Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι εντολές που έδωσα».
Αφορμή για την έκθεση ήταν η προσπάθεια του 23χρονου Νιγηριανού Ουμάρ Φαρούκ Αμντουλμουνταλάμπ να ανατινάξει την πτήση της Northwest Airlines από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, στην οποία επέβαιναν 278 άνθρωποι. Την Παρασκευή προσήχθη στον ανακριτή όπου θα απολογείτο για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε αεροσκάφος, της απόπειρας χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής και άλλα αδικήματα.


Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, άσκησαν κριτική στον πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της τρομοκρατικής απειλής. Ο κ. Ομπάμα αντέκρουσε τις παραπάνω αιτιάσεις την Πέμπτη, λέγοντας «ότι τα μεγάλα έθνη δεν κρύβονται πίσω από τείχη φόβου. Αυτό ακριβώς επιθυμούν οι εχθροί μας. Όσο είμαι εγώ πρόεδρος όμως, δεν θα επιτρέψω να συμβεί».

Τα λάθη όμως δεν σταματούν. Το τηλεγράφημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο οποίο αναφερόταν η προειδοποίηση του πατέρα του Αμντουλμουνταλάμπ για τις εξτρεμιστικές θέσεις του γιου του είχε διαβιβαστεί στο Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη της λίστας απαγόρευσης επιβίβασης σε πτήσεις. Εν τούτοις, δεν θεωρήθηκε αρκούντως σοβαρό, ώστε να συμπεριληφθεί ο νεαρός Αμντουλμουνταλάμπ στην εν λόγω λίστα. Μάλιστα, δεν έγινε καν ενδελεχής έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν και άλλες προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο πρόσωπο. «Αν είχε γίνει αυτός ο έλεγχος, θα είχε διαπιστωθεί ότι το βιογραφικό του κ. Αμντουλμουνταλάμπ ήταν τέτοιο που θα έπρεπε να μπει στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων».

Ο κ. Μπρέναν ξεκαθάρισε πάντως ότι τα λάθη που έγιναν δεν ήταν τόσο σοβαρά, όσο εκείνα που επέτρεψαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τότε, πολλές υπηρεσίες ασφαλείας δεν είχαν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες άλλων υπηρεσιών που θα τους είχαν επιτρέψει να αποτρέψουν την τραγωδία.


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.