Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Το μεγάλο δίλημμα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν



Να «συμφιλιωθούν» ή όχι με τους άνδρες που παρείχαν καταφύγιο
στον Οσάμα Μπιν Λάντεν;

The New York Times


Μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση να ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν με επιπλέον 30.000 άνδρες, παράλληλα ωστόσο έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το επόμενο μεγάλο δίλημμα του πολέμου: να συμφιλιωθεί ή όχι με τους άνδρες που παρείχαν καταφύγιο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα;

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι έχει εκφράσει πρόθεση να προσεγγίσει την ηγεσία των Ταλιμπάν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανεπισήμως παραδέχονται ότι εξετάζουν την ιδέα. Οι ίδιοι, βέβαια, προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο εμπεριέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο και επιπλέον ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ευρύτερα υποστηριζόμενη προσπάθεια επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο των χαμηλόβαθμων Ταλιμπάν. Η συγκεκριμένη συζήτηση, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης φάσης της αμερικανικής ανάμειξης στο Αφγανιστάν. Πρόκειται, δε, για μια συζήτηση που θεωρείται τουλάχιστον πολύπλοκη όσο μ' εκείνη της αποστολής ή όχι ενισχύσεων και αυτό διότι «ζωντανεύει» μνήμες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη Πέμπτη, τα κράτη - δωρητές του Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, δεσμεύτηκαν ότι θα διαθέτουν περί τα 100 εκατ. δολάρια ετησίως για την επανένταξη των απλών μαχητών των Ταλιμπάν στο κοινωνικό σύνολο είτε με την προσφορά θέσεων εργασίας είτε με την παροχή μετρητών. Οι συμμαχικές δυνάμεις, παρά ταύτα, έχουν σοβαρούς ενδοιασμούς όσον αφορά την προοπτική της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία των Ταλιμπάν και ιδιαίτερα με τον Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ. Επιπλέον, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον τα προαναφερόμενα κίνητρα θα προσελκύσουν τους Ταλιμπάν, δεδομένων των κερδών που έχουν αποκομίσει τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι αν οι Ταλιμπάν δεν εξασθενίσουν στα πεδία των μαχών δεν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση Καρζάι.


Το γεγονός, ωστόσο, παραμένει ότι ο Λευκός Οίκος έχει αντιληφθεί ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο στο πεδίο της μάχης. «Σήμερα, πλέον, οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί ότι κάποιο είδος συμβιβασμού με τους Ταλιμπάν αποτελεί μέρος της λύσης του αφγανικού προβλήματος», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχτηκε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ταλιμπάν «θα επηρεάσει αρνητικά πολύ κόσμο», καθώς αυτοί θα ζητήσουν είτε κυβερνητικά πόστα είτε έλεγχο μεγάλων περιοχών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σκεπτικισμός

Το τι ακριβώς θα πρέπει να ανεχθούν οι ΗΠΑ, αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης. Ηδη, το Πεντάγωνο έχει εκφράσει έντονο σκεπτικισμό σχετικά με μια πιθανή συμφωνία με υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν στο εγγύς μέλλον. «Θεωρούμε ότι μέχρι τη στιγμή που η ηγεσία των Ταλιμπάν θα αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τον πόλεμο, οι πιθανότητες κάποιας σημαντικής συμφωνίας σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων δεν είναι μεγάλες», δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας από την Ινδία ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Παράλληλα, βέβαια, ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ υποστήριζε ότι υπάρχει χώρος για τους Ταλιμπάν στο πολιτικό τοπίο της περιοχής. Αλλοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη στο εσωτερικό από την επιστροφή των στρατευμάτων. Θετικός -έστω και υπό προϋποθέσεις- εμφανίζεται και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μπορεί να πυροδοτήσει απρόβλεπτες δυνάμεις και αυτό αποτελεί μέρος του προβλήματος. Ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσει τη διαίρεση της ηγεσίας των Ταλιμπάν. Αλλοι πιστεύουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων απλώς θα ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν, οι ηγέτες των οποίων θα θεωρήσουν δεδομένο ότι έχουν το πάνω χέρι. «Οσο συζητάμε περί διαπραγμάτευσης, τόσο οι Ταλιμπάν θα πιστεύουν ότι είμαστε αδύναμοι», τονίζει η ειδικός σε θέματα Αφγανιστάν του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, Βάντα Φελμπάμ - Μπράουν.

Προς το παρόν, το Πεντάγωνο ευελπιστεί ότι τους επόμενους μήνες θα κάμψει την επιθετικότητα των Ταλιμπάν. Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, όμως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου υπογραμμίζουν ότι η αποκήρυξη της βίας από τους Ταλιμπάν αποτελεί απαράβατο όρο για τη συμφιλίωση. «Αυτό είναι πράγματι ένα υψηλό εμπόδιο για την ηγεσία των Ταλιμπάν», υπογραμμίζει το μέλος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, Μπράιαν Κατούλις. Το εν λόγω φιλελεύθερο ίδρυμα διατηρεί στενές επαφές με την κυβέρνηση Ομπάμα

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται ότι η Ιστορία δεν διδάσκει όσους αυτή τη στιγμή εμπλέκονται με κάθε τρόπο αλλά κυρίως εμπόλεμα στο Αφγανιστάν.
    Οι Ταλιμπάν με τους οποίους θέλουν να έρθουν σε συνομιλίες ή με κάποιους απ' αυτούς που προσπαθούν να διαχωρίσουν, κατάγονται από τις φυλές των Παστούν. Φυλές που είναι πολύ καλά "δεμένες" με τις αξεπέραστες αυστηρές Ισλαμικές παραδόσεις. Αυτό πρέπει να το έχουν πολύ καλά υπ' όψιν τους αν όχι οι Αμερικανικές διπλωματικές αρχές αλλά όσοι από τη Κυβέρνηση του Καρζάι παραδόξως προσπαθούν να έλθουν σε επαφή. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις μοιάζουν αστείες και φυσικά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα στη περαιτέρω προσπάθεια των Συμμάχων για να διασπάσουν τους Ταλιμπάν. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στο νου σε όσους ασχολούνται με το πρόβλημα του Αφγανιστάν.
    Για τους Ταλιμπάν, μια είναι η λύση. Αποχώρηση όλων των "απίστων" από το Αφγανιστάν. Και σε αυτή τη λύση, τέτοιου είδους "συνεννοήσεις" μαζί τους μοιάζουν να είναι εκτός πραγματικότητας. Ας ρωτήσουν και κάποια Think tanks από τη πάλαι ποτέ Σοβιετική Αυτοκρατορία που είχε κάποιες πικρές εμπειρίες σε αυτόν τον τραχύ τόπο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.