Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Η Τουρκία διαμεσολαβεί για το Ιράν


Με νέες απειλές κατά της Δύσης απάντησε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ στην προειδοποίηση περί επιβολής επιπλέον κυρώσεων εις βάρος του Ιράν εκ μέρους της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, παρά την οξύτητα του λόγου του, ο κ. Αχμεντινετζάντ είπε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με αντικείμενο την περίφημη πρόταση της «ανταλλαγής», δηλαδή τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό, προτού αυτό χρησιμοποιηθεί στο Ιράν για ειρηνικούς σκοπούς. Την ίδια ώρα στην Τεχεράνη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναζητούσε τη χρυσή τομή για τη διάσωση της πρότασης.

«Υπερέβημεν τις αρχικές προτάσεις και φέραμε κάποιες νέες ιδέες, με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζουγκεργίν. Αλλος Τούρκος αξιωματούχος, όμως, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Νταβούτογλου θα συζητήσει στην Τεχεράνη την πρόταση περί «ανταλλαγής» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), «διότι αυτή συνεχίζει να ισχύει». Σύμφωνα, όμως, με διπλωμάτη της Υπηρεσίας, η πρόταση θεωρείται «τελειωμένη». Ισως επειδή ο κ. Αχμεντινετζάντ έκανε λόγο χθες για επιτηρούμενο εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά εντός του Ιράν.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, σε πείσμα της Δύσης, το Ιράν προέβη αιφνιδίως σε εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, αγνοώντας τις υπό εξέλιξη συνομιλίες για την «ανταλλαγή». Επιστολή προς την ΙΑΕΑ, στην οποία επισημαίνεται ότι το Ιράν αγνόησε τις σημαντικές εγγυήσεις που του παρείχε η πρόταση, απέστειλαν χθες οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία.

Σε ατμόσφαιρα περιρρέουσα, λοιπόν, ο κ. Νταβούτογλου επιχείρησε να εξεύρει τη χρυσή τομή, την ώρα που η «Μιλλιέτ» έγραφε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολαβητικής αυτής προσπάθειας, η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο να «απομονωθεί από συμμάχους».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, «ευεργέτημα», καθώς είπε, για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.