Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Καμία συζήτηση για αυτονομία στο Θιβέτ



ΠΕΚΙΝΟ. Αμετακίνητη εμφανίζεται η Κίνα στο ζήτημα του Θιβέτ, στις πρώτες συνομιλίες της με την εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση, έπειτα από 15 μήνες. Ο Κινέζος διαπραγματευτής Ντου Κινγκλίν δήλωσε στους εκπροσώπους του Δαλάι Λάμα, πνευματικού ηγέτη των Θιβετιανών και τιμηθέντος με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ότι το Πεκίνο προτίθεται να συζητήσει μόνο το μέλλον του Δαλάι Λάμα και όχι το ζήτημα της περισσότερης αυτονομίας του Θιβέτ.


Το εθνικό συμφέρον της Κίνας είναι αδιαπραγμάτευτο, τόνισε ο Ντου, και «δεν υπάρχει χώρος ούτε για συζήτηση ούτε για συμβιβασμό», σε εδαφικά ζητήματα. Η Κίνα ισχυρίζεται πως το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της από αιώνες, σε αντίθεση με τους Θιβετιανούς, οι οποίοι διατείνονται ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του το Θιβέτ ήταν ανεξάρτητο. Την περασμένη εβδομάδα, η εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση στην Νταραμσάλα της Ινδίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν το ζήτημα της μεγαλύτερης αυτονομίας του Θιβέτ. Μετά ωστόσο και τις δηλώσεις Ντου, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Το αίτημα αυτό επιχείρησε να προωθήσει ο Δαλάι Λάμα και κατά τις συνομιλίες του 2008 με την Κίνα, όμως το Πεκίνο το απέρριψε.


Επισημαίνεται ότι η απόφαση του Πεκίνου να επαναλάβει τις συνομιλίες με τον Δαλάι Λάμα υπαγορεύεται, κατά τους αναλυτές, από ορισμένες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να συναντήσει σύντομα τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών – επίσκεψη που οι Κινέζοι θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο, στην Ουάσιγκτον, ενδεχομένως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_02/02/2010_389180

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.