Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Αιχμές του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν για την τουρκική εξωτερική πολιτική



(Σκίτσο του Ερτζάν Ακιόλ, Μιλιέτ - 15/02/2008)

Η «διένεξη» ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία τέλος δεν έχει. Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ευρισκόμενος στο Μπακού, παραπονέθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Lider για τις τουρκικές επικρίσεις αφήνοντας αιχμές και για την τουρκική εξωτερική πολιτική. «Δεν περνά εβδομάδα χωρίς η Τουρκία να επικρίνει το Ισραήλ, χωρίς να κατηγορήσει τις ισραηλινές δυνάμεις για γενοκτονία, χωρίς να αποκαλέσει τις επιχειρήσεις για την προστασία των πολιτών μας “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”! Δεν γίνεται η αιχμηρή αυτή αντιισραηλινή στάση να επαναλαμβάνεται διαρκώς», είπε ο κ. Λίμπερμαν, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας, για να προωθήσει συμφωνίες οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας. «Εμείς επί 10 χρόνια διατηρήσαμε στενές φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. Ομως, οι πρόσφατες και όχι τόσο σαφείς μεταβολές αντιλήψεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής μάς βρήκαν απροετοίμαστους. Κάνουμε τα πάντα για να διασώσουμε την εμπιστοσύνη, ελπίζοντας ότι η Τουρκία θα επιφέρει βελτιώσεις στην εξωτερική της πολιτική», κατέληξε ο κ. Λίμπερμαν, ευγενικά προειδοποιητικός. Η «εξήγησή» του αυτή είχε παρασκήνιο και ίσως να έχει και συνέχεια.


Την περασμένη Κυριακή, ο «υπαίτιος» της παρούσας τουρκοϊσραηλινής διένεξης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, αντάλλαξε στη σύνοδο του Μονάχου χειραψία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Τουρκί αλ Φαϊζάλ, πρώην αρχηγό των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών και πρώην πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Ο πρίγκιπας εξήγησε ότι αρχικώς αρνήθηκε να καθίσει με τον κ. Αγιαλόν, επειδή αυτός είχε δημοσίως ταπεινώσει τον Τούρκο πρέσβη Αχμέτ Οούζ Τσέλικολ, τον Ιανουάριο στην Ιερουσαλήμ. Οταν ο Ισραηλινός υφυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Τουρκί, αυτός δέχτηκε να τον χαιρετήσει. Επακολούθησε οργισμένη διάψευση από το γραφείο του κ. Αγιαλόν.

Την περασμένη Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός Χάουαρντ Μπέρμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ανακοίνωσε ότι στις 4 Μαρτίου θα θέσει προς ψηφοφορία στην επιτροπή τη «μη δεσμευτική» απόφαση του 2007 περί αναγνωρίσεως της αρμενικής γενοκτονίας. Η απόφαση θα ζητεί από τον πρόεδρο Ομπάμα την ενσωμάτωση του όρου στο αμερικανικό πολιτικό λεξιλόγιο και τη χρήση του στις 24 Απριλίου, επέτειο της σφαγής. Εως τώρα τις τουρκικές θέσεις στις ΗΠΑ στήριζε και μεγάλη εβραϊκή οργάνωση.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.