Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Νέοι μηχανισμοί για ψηφιακή καταστολή



Από τα μεγάλα συλλαλητήρια κατά της παγκοσμιοποίησης στο Σιάτλ και στη Γένοβα, μέχρι την παγκόσμια κινητοποίηση κατά του πολέμου στο Ιράκ, τον Φεβρουάριο του 2003, κι από τις «έγχρωμες επαναστάσεις» σε Γεωργία και Ουκρανία μέχρι το «πράσινο κύμα» εναντίον του Αχμεντινετζάντ στο Ιράν, το Ιντερνετ αναδείχθηκε ως νέα, ευέλικτη και άκρως αποτελεσματική μορφή συντονισμού ακτιβιστών και οργανώσεων. Οπως ήταν επόμενο, οι «επάνω» δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Ολοένα και περισσότερο εξελιγμένοι, οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής μέσω Ιντερνετ έχουν φτάσει, σε πολλές περιπτώσεις, στο σημείο της συγκρότησης πραγματικών κυβερνοστρατών.

Στην Τεχεράνη


Εχοντας αποθεώσει την τεχνική πρόοδο, όπως καταδεικνύει και η εμμονή με την πυρηνική ενέργεια, το ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν αποδεικνύεται ικανότατο στον πόλεμο του Διαδικτύου. Πρόκειται για ζήτημα ζωής η θανάτου για το ιερατείο, καθώς η Τεχεράνη έχει περισσότερα Ιντερνετ- καφέ από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενώ, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου το Χάρβαρντ, ήδη το 2008 υπήρχαν 60.000 ιρανικά blogs. Η κυβέρνηση Αχμεντινετζάντ έχει συγκροτήσει ειδική αστυνομία του Διαδικτύου, εξοπλισμένη με άκρως εξελιγμένη τεχνολογία για την παρακολούθηση χρηστών, την οποία, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, δεν δίστασαν να της πουλήσουν δυτικές πολυεθνικές, όπως οι Nokia και Siemens.


Συνενοχή δυτικών –κυρίως αμερικανικών, αυτή τη φορά– εταιρειών στην παρακολούθηση αντικαθεστωτικών, έχει καταγγελθεί και για την περίπτωση της Κίνας. Το ζήτημα ήρθε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς δημοσιότητας ύστερα από τη σύλληψη και καταδίκη σε δεκαετή φυλάκιση του δημοσιογράφου Σι Τάο, χάρη στη βοήθεια που έδωσε στις κινεζικές αρχές η εταιρεία Yahoo, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της οποίας χρησιμοποιούσε ο άτυχος αντικαθεστωτικός. Πρόσφατα, η εταιρεία Google ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη συνεργασία της με την Κίνα, επικαλούμενη τη λογοκρισία και τις επιθέσεις πειρατών εναντίον βάσεων δεδομένων της. Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν, όμως, ότι η Google δεν θα ήταν τόσο «ευαίσθητη» αν δεν είχε ήδη χάσει τη μάχη της κινεζικής αγοράς: Πάντως, η ηλεκτρονική παρακολούθηση δεν αποτελεί προνόμιο αυταρχικών καθεστώτων της Ανατολής. Με τον αντιτρομοκρατικό νόμο PATRIOT, η κυβέρνηση Μπους άναψε το «πράσινο φως» για ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις χωρίς δικαστικό ένταλμα, μέσω του πανίσχυρου NSA. Εκτεταμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση, αμφισβητούμενης νομιμότητας, ασκούν και πάμπολλες πολυεθνικές εταιρείες στο όνομα της προστασίας τους από δυνητικούς πειρατές.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.