Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Σύλληψη σουνίτη στο Ιράν με την κατηγορία ότι ήταν πράκτορας των ΗΠΑ


ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Στη σύλληψη ενός σουνίτη κατηγορούμενου ως πράκτορα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θεωρείτο από τους πλέον καταζητούμενος ανθρώπους στο Ιράν, προχώρησε η Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή, με επιστολή της προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομική Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η Τεχεράνη δηλώνει ότι δέχεται να ανταλλάξει δικά της αποθέματα χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου με ουράνιο εμπλουτισμένο σε υψηλό βαθμό, υπό τον όρο όμως η συγκεκριμένη ανταλλαγή να γίνει εντός ιρανικού εδάφους. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αφορούσε εξαγωγή του ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου για περαιτέρω εμπλουτισμό εκτός ιρανικού εδάφους, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η Τεχεράνη. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το Ιράν στέλνει γραπτή απάντηση στην ΙΑΕΑ σχετικά με την πρόταση της διεθνούς υπηρεσίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και η κίνηση μπορεί ενδεχομένως να ερμηνευτεί ως άνοιγμα του Ιράν προς τη Δύση.


Το γεγονός ωστόσο δεν εμπόδισε τον υπουργό Πληροφοριών του Ιράν, Χεϊντάρ Μοσλεχί, να εκφράσει την ικανοποίησή του «για την ήττα της Βρετανίας και των ΗΠΑ» με αφορμή τη σύλληψη του Αμπντολμαρέκ Ρίγι, ηγέτη της ένοπλης σουνιτικής οργάνωσης Τζουνταλάχ, η οποία κατηγορείται για φονικές βομβιστικές επιθέσεις κατά των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Σύμφωνα με τον Μοσλεχί, ο Ρίγι συνελήφθη κατά τη διάρκεια πτήσης προς το Ντουμπάι, μόλις μία ημέρα αφότου βρισκόταν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν όπου εφοδιάστηκε με αφγανικό διαβατήριο, κάτι που διέψευσαν οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η σουνιτική οργάνωση Τζουνταλάχ (Στρατός του Θεού), που διεξάγει αντάρτικο στο νοτιοανατολικό Ιράν, είναι τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία με σκοπό την αποσταθεροποίηση του Ιράν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.