Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Αντί να οργίζεσαι, πάρε το αίμα σου πίσω...


Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Πακιστάν φαίνεται να υιοθέτησαν μια κλασσική συμβουλή, χρήσιμη επί του πεδίου της μάχης, κατά τις κοινές τους επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών Ταλιμπάν στις περιοχές των φυλών. «Αντί να οργίζεσαι, πάρε το αίμα σου πίσω», είναι η συμβουλή.

Από τις αρχές του 2010, οι ΗΠΑ πολλαπλασίασαν τα πλήγματα κατά του εχθρού με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator και με την υποστήριξη των Πακιστανών. Σε μια από τις επιθέσεις αυτές φαίνεται ότι σκοτώθηκαν ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Χακιμουλάχ Μεσούντ, ο υπασπιστής του Καριμουλάχ Χουσεΐν, εκπαιδευτής βομβιστών αυτοκτονίας, καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη της εξέγερσης, ισχυρίζεται Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μολονότι τα Predator εκτοξεύουν τους πυραύλους Hellfire από ύψος 3.000 μέτρων, δεν αστοχούν ποτέ. Η επίμονη και συνεχής αυτή εκστρατεία θανάτου συνεχίστηκε την περασμένη Τρίτη με την εκτόξευση τουλάχιστον 17 πυραύλων στο Βόρειο Βαζιριστάν, στη διάρκεια επίθεσης εναντίον μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.


Οι καταγιστικές επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν το επακόλουθο της επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον της βάσης της CIA στο Κοστ του Αφγανιστάν, στις 30 Δεκεμβρίου. Από τη βάση αυτή καθορίζονταν οι στόχοι εναντίον των Ταλιμπάν στο πακιστανικό έδαφος. Στην επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ πράκτορες της CIA, η οποία άλλο δεν ζητεί πλέον από το να ανταποδώσει τα ίσα. Πράγμα που έπραξε με τη βοήθεια των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Χακιμουλάχ, που χτυπήθηκε στις 14 Ιανουαρίου, είχε ποζάρει σε προκλητικό βίντεο με τον Ιορδανό διπλό πράκτορα, που τινάχτηκε στον αέρα στη βάση του Κοστ. Στον Χακιμουλάχ αποδίδονται και αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις με τραυματικές συνέπειες σε ολόκληρο το Πακιστάν.

Παρ’ όλο που δημοσίως το Πακιστάν επικρίνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι η παρούσα εκστρατεία «διεξάγεται με την πλήρη συναίνεση και τη συνεργασία» της πακιστανικής κυβέρνησης. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το μέγεθος της συνεργασίας», λέει, προσθέτοντας ότι το πλαίσιο με τις γεωγραφικές συντεταγμένες, εντός του οποίου οι Πακιστανοί επιτρέπουν να κινούνται τα Predator είναι αρκούντως ευρύ, ώστε να είναι δυνατές οι επιθέσεις εναντίον στόχων «γεωγραφικά διεσπαρμένων».

Οι Πακιστανοί θέλουν και αυτοί να «πάρουν το αίμα τους πίσω» από τους Ταλιμπάν, που έχουν εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις από την Πεσαβάρ μέχρι τη Λαχόρη. Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, το Διεθυντήριο Διυπηρεσιακών Πληροφοριών (ISI) αποτέλεσε ειδικό στόχο, με επιθέσεις εναντίον ανώτατων αξιωματικών και περιφερειακών στρατηγείων.

«Εχει πλέον προσλάβει προσωπικές διαστάσεις για το ISI», λέει ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Εξαγριωμένοι με τις επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων τους, οι Πακιστανοί αξιωματικοί βοήθησαν τη CIA να συγκεντρώσει πληροφορίες στις περιοχές των φυλών. Το μπαράζ επιθέσεων των Predator «έδωσε στους Πακιστανούς κάποια ανάσα», συνεχίζει ο αξιωματούχος.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δυσφορήσει ιδιαιτέρως πέρυσι, επειδή το Ισλαμαμπάντ ναι μεν είχε δώσει τις ευλογίες του στις επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν του Πακιστάν που βομβάρδιζαν τον τόπο τους, ήταν όμως εξαιρετικά διστακτικό, προκειμένου για πλήγματα εναντίον μαχητών συνδεδεμένων με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, δηλαδή με το δίκτυο Χακάνι και την επονομαζόμενη σούρα της Κουέτα, που σκότωναν Αμερικανούς στρατιώτες. Το θέμα συνεχίζει να απασχολεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους, όμως τώρα διακρίνουν κάποια επέκταση των στόχων.

Συνεργασία

«Οι Πακιστανοί αναγνωρίζουν τώρα ότι υφίσταται συνεργασία και γεωγραφική ταύτιση, με την έννοια του κρησφύγετου, μεταξύ των ομάδων αυτών», συνεχίζει ο αξιωματούχος. «Υπάρχει ανάμειξη, κατά τη γνώμη μας ενδεικτική συνέργειας», λέει, εξηγώντας ότι τώρα πια και οι Πακιστανοί παραδέχονται ότι οι οργανώσεις δρουν διαπερνώντας ομάδες.

Η αμερικανο-πακιστανική επιχείρηση επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε την Τρίτη ότι στο Μπαζάουρ, στην περιοχή των φυλών κοντά στην αφγανική μεθόριο, «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι καλύτερα συντονισμένες ένθεν και ένθεν των συνόρων».

Η σύμπραξη με τους Πακιστανούς εξελίσσεται στο περιθώριο δημοσίων αντιπαραθέσεων, σαν κι αυτή που παρατηρήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στο Πακισταν. Αξιωματούχοι των δύο χωρών δήλωσαν την Τρίτη ότι το ζήτημα διογκώθηκε.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.