Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Στροφή του Ιράν για τα πυρηνικά
Επιφυλάξεις και δυσπιστία στη Δύση για την «αποστολή ουρανίου
στο εξωτερικό για εμπλουτισμό»
AFP, A.P., Reuters
Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκε η Δύση τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Τεχεράνης στο ακανθώδες ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Με δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης στην ιρανική κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, τόνισε ότι «δεν έχει πρόβλημα να στείλει ουράνιο στο εξωτερικό για εμπλουτισμό». Η τοποθέτησή του προκάλεσε έκπληξη, αφού, μέχρι σήμερα, το Ιράν αρνείτο την πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να στείλει τα αποθέματα ουρανίου που διαθέτει στη Ρωσία και, από εκεί στη Γαλλία, όπου θα εμπλουτίζονται σε ειδικές ράβδους, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε αντιδραστήρες για την παραγωγή ενέργειας και όχι για τη γόμωση πυρηνικών κεφαλών. Η Τεχεράνη είχε αντιπροτείνει να ανταλλάσσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο με ανάλογη ποσότητα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου και μάλιστα η ανταλλαγή να γίνεται εντός της ιρανικής επικράτειας. Χθες, όμως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουτσέρ Μοτακί, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ανέκρουσε πρύμναν στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι η πρόταση της ΙΑΕΑ «συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».
Μετά την αρχική αμηχανία, η ευρωπαϊκή διπλωματία αντέδρασε, διά στόματος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι περιμένει «τα λόγια να συνοδευθούν και από πράξεις». Ακόμη πιο επιφυλακτική ήταν η στάση του Γάλλου ομολόγου του, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τεχεράνη «προσπαθεί να αγοράσει χρόνο και χάνει χρόνο». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λευκός Οίκος: «Αν οι δηλώσεις Αχμεντινετζάντ συνιστούν πράγματι αλλαγή στάσης, τότε το Ιράν οφείλει να ενημερώσει την ΙΑΕΑ, η οποία είναι αρμόδια επί του θέματος», τόνισε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας, Μάικ Χάμερ. Αντιθέτως, η Ρωσία χαιρέτισε την κίνηση της Τεχεράνης, χαρακτηρίζοντάς την βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανκ Γιετσί, αρκέστηκε να αναφερθεί στην ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Τέλος, η ΙΑΕΑ τηρούσε έως χθες σιγήν ιχθύος. Οπως έλεγαν στελέχη της, «δεν σχολιάζουν δηλώσεις που έγιναν στα μίντια», υπονοώντας ότι αναμένουν να ενημερωθούν αρμοδίως από την ιρανική κυβέρνηση.
Πάντως, η αντιδικία μεταξύ Δύσης και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα δεν εξαντλείται στην προοπτική της ανταλλαγής ουρανίου. Εξίσου σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται και για το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Εκτόξευση πυραύλου
Χθες, μάλιστα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατάφερε να εκτοξεύσει με επιτυχία πύραυλο, ο οποίος μετέφερε ένα ποντίκι, δύο χελώνες και μερικά σκουλήκια σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας, η οποία δεν έκρυψε την ανησυχία της, αφού η τεχνολογία για την αποστολή πυραύλων στο Διάστημα είναι παρόμοια με την τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή διηπειρωτικών πυραύλων, γομωμένων με πυρηνικά.
Η ιρανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει ότι με τα επίμαχα προγράμματά της στοχεύει στην εξερεύνηση του Διαστήματος και στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή σε σκοπούς απολύτως νόμιμους και ειρηνικούς. Πέραν αυτού, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έμφαση που αποδίδει το Ιράν στην ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας και πυρηνικής ενέργειας, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Τεχεράνης για ενίσχυση του κύρους και της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.