Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Αντίθετος σε νέες κυρώσεις στο Ιράν για ουράνιο ο ΥΠΕΞ Κίνας




ΠΑΡΙΣΙ. Απέρριψε τις εκκλήσεις για επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως το Παρίσι. Παράλληλα, ο Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί, χθες το βράδυ, με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, υπερασπίστηκε το ρόλο του Πεκίνου στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι, ο Γιανγκ άσκησε κριτική στην Ευρώπη για τον προστατευτισμό της, προτρέποντάς την «να εξακολουθήσει να έχει ανοιχτές τις πόρτες της στα κινεζικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Η Κίνα, πρόσθεσε, δεν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες που ζητούν την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη, επειδή αρνείται να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. «Αυτήν τη στιγμή, η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων θα περιπλέξει την κατάσταση και θα σταθεί εμπόδιο στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης». «Το Ιράν», τόνισε, «δεν έχει κλείσει εντελώς την πόρτα» στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και στις προσπάθειές της για επίτευξη συμφωνίας με την Tεχεράνη.



Οι δηλώσεις του Γιανγκ γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία: η Ευρώπη δυσφορεί με τη στάση του Πεκίνου στο ζήτημα του Ιράν, ενώ η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις αυξάνεται εξαιτίας των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν. Την ίδια στιγμή, η Δύση απευθύνει έκκληση στην Κίνα να συμβάλει περισσότερο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Γιανγκ απέρριψε πάντως το επιχείρημα πως ένα ισχυρότερο γιουάν θα συνέβαλε στο να αποκατασταθεί η ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Κίνας και δυτικών χωρών, οι οποίες πασχίζουν να εξέλθουν από την ύφεση. Το Πεκίνο, τόνισε, δεν θα θυσιάσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για να βοηθήσει πλουσιότερες χώρες. «Πολλοί άνθρωποι στην Κίνα αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν έχει η Δύση. Το χειμώνα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κεντρική θέρμανση», τόνισε. Σύμφωνα με τον Γιανγκ, οι ΗΠΑ ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. «Η Κίνα δεν ανάγκασε τους Αμερικανούς να αγοράζουν δύο και τρία σπίτια χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα», πρόσθεσε με έμφαση.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.