Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Πολύνεκρη επίθεση κατά σιιτών στο Ιράκ




Ενίσχυση φόβων για κλιμάκωση βίας


ΒΑΓΔΑΤΗ. Τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων -54 σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς- και τον τραυματισμό περισσότερων από 120 προκάλεσε γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας, η οποία ανατινάχτηκε εν μέσω πλήθους σιιτών προσκυνητών οι οποίοι κατευθύνονταν προς την ιερή πόλη Καρμπάλα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση στο Ιράκ από τις αρχές του έτους, η οποία σημειώνεται τη στιγμή που ο αριθμός των αμάχων νεκρών στη χώρα μειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά 50% σε σχέση με τον προπερασμένο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που προέβλεπαν έκρηξη της βίας στο Ιράκ εν όψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου. Ωστόσο η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας αυξάνει τους φόβους για περαιτέρω επιθέσεις άμα τη λήξει του προσκυνήματος, το οποίο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ εγείρει και ερωτήματα για κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης. Παράλληλα, σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times τονίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για να διακριβωθεί αν Αμερικανοί αξιωματούχοι της εταιρείας ασφαλείας Blackwater, η οποία δραστηριοποιείτο στο Ιράκ, επεχείρησαν να δωροδοκήσουν Ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να μην εκδιωχθεί η εταιρεία από το Ιράκ μετά το αιματηρό επεισόδιο το φθινόπωρο του 2007, όταν μέλη της Blackwater σκότωσαν 17 αμάχους Ιρακινούς επισύροντας την μήνιν του Ιράκ εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η γυναίκα είχε ζωστεί εκρηκτικά τα οποία έκρυβε κάτω από το μακρύ σκούρο ένδυμά της, την αμπάγια, που καλύπτει το σώμα και το πρόσωπο. Αναμείχθηκε με το πλήθος των προσκυνητών στη σιιτική συνοικία Σαάμπ, στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης. Οι προσκυνητές κατευθύνονταν πεζή προς την Καρμπάλα για να εορτάσουν τη λήξη του 40ήμερου πένθους που ακολουθεί την Ασούρα, την επέτειο του μαρτυρίου του ιμάμη Χουσεΐν, εξέχουσας μορφής των σιιτών.


Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές χάους τα λεπτά που ακολούθησαν την επίθεση αυτοκτονίας και έκαναν λόγο για «προσκυνητές πεσμένους στο έδαφος μέσα στα αίματα». Πολλοί έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, ορισμένους από τους οποίους μετέφεραν στα κοντινά νοσοκομεία χωρίς να περιμένουν την έλευση των ασθενοφόρων.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ ετέθησαν σε επιφυλακή ενώ εντάθηκαν οι έλεγχοι στα σημεία ελέγχου της ιρακινής πρωτεύουσας. Ωστόσο στο Ιράκ δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες αστυνομικοί οι οποίες να διενεργούν ελέγχους, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τους ελέγχους, επειδή οι σκύλοι, στον πολιτισμό των Αράβων, έχουν εξαιρετικά αρνητική φόρτιση. Σημειωτέον ότι 30.000 άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της διαδρομής που οδηγεί στην Καρμπάλα, για να διαφυλαχθεί η τάξη εν όψει του θρησκευτικού προσκυνήματος. Παρά τη μείωση της βίας στο Ιράκ, η Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις επιτίθενται συχνά σε προσκυνητές, με στόχο να αναζωπυρώσουν την εθνοθρησκευτική βία στο Ιράκ και να αποδυναμώσουν τη σιιτική κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.