Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Αχμαντινεζάντ: «Θα το μετανιώσουν όσοι μας επιβάλλουν κυρώσεις»

O ισραηλινός πρωθυπουργός

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ζητεί εξουθενωτικές κυρώσεις.

Η απάντηση του Ιράν στις μεγάλες δυνάμεις στην περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα είναι τέτοια που θα το μετανιώσουν, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

«Βεβαίως αν κάποιος ενεργήσει κατά του Ιράν η απάντησή μας θα είναι οπωσδήποτε αρκετά σθεναρή, ώστε να τους κάνουμε να το μετανιώσουν», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Αχμαντινεζάντ δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την απάντηση του Ιράν, αλλά σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα του.

Εξάλλου ο ίδιος δήλωσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή ουρανίου με τις μεγάλες δυνάμεις και υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και ότι εξακολουθούν να γίνονται σχετικές συνομιλίες.

«Γίνονται κάποιες συνομιλίες για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει επίσης περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενό τους.

«Το θέμα δεν έχει ακόμη κλείσει, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι είμαστε έτοιμοι για μια ανταλλαγή καυσίμου εντός ενός δίκαιου πλαισίου», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας: «Εξακολουθούμε να είμαστε διατεθειμένοι για μια ανταλλαγή, ακόμη και με τις ΗΠΑ», αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει «ταυτοχρόνως».



Ο Αχμαντινεζάντ αναφέρθηκε επίσης στην εντολή που έδωσε την περασμένη εβδομάδα για να αρχίσει η Τεχεράνη την παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, αντί για την επίτευξη συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για ανταλλαγή καυσίμου. Μετά την κίνηση αυτή οι δυτικές δυνάμεις διατύπωσαν νέα αιτήματα για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι η χώρα του μπορεί να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% αν η Τεχεράνη παραλάβει καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της.

Αδικαιολόγητη είναι η κίνηση του Ιράν να αυξήσει το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου κρίνουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία σε κοινή επιστολή τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επειδή το προσχέδιο πυρηνικής συμφωνίας που αποποιήθηκε η Τεχεράνη περιέχει έναν κατάλογο με εγγυήσεις που λειτουργούν προς όφελός της.

Η επιστολή αυτή προς την υπηρεσία του ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Ρόιτερ, εστάλη σε απάντηση προς την απόφαση του Ιράν να αρχίσει την περασμένη εβδομάδα τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μεγαλύτερο ποσοστό -αυξάνοντας τις υποψίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου- με την αιτιολογία ότι οι μεγάλες δυνάμεις επιβάλουν δυσάρεστους όρους για την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτό «είναι ολότελα αδικαιολόγητο. Αν το Ιράν προχωρήσει σ' αυτή την κλιμάκωση, θα εγείρει νέες ανησυχίες για τις πυρηνικές του προθέσεις», επισημαίνεται στην επιστολή.

Το σχέδιο συμφωνίας για την ανταλλαγή εμπλουτισμένου ουρανίου είχε νομικές διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωσή του, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν Μοχαμάντ Τζαμπάντ Λαριτζανί δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γενεύη ότι η Τεχεράνη, η οποία κατασκευάζει έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό, θέλει να αναλάβει ρόλο προμηθευτή πυρηνικών σταθμών και πυρηνικού καυσίμου στις γειτονικές του χώρες.

«Κατασκευάζουμε έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό, πράγμα που θα μας δώσει μεγάλη ώθηση. Είναι ένας τομέας στον οποίο θέλουμε να επενδύσουμε, θέλουμε να είμαστε αυτοί που θα προμηθεύουν με πυρηνικούς σταθμούς και καύσιμο τις άλλες χώρες» της περιοχής, σημείωσε ο Λαριτζανί.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε δηλώσεις που έκανε από τη Μόσχα και τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ζητούσε την επιβολή «εξουθενωτικών κυρώσεων» στην Τεχεράνη όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να πείσει τη Μόσχα να υποστηρίξει την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσέθεσε εξάλλου ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να αφορούν την παύση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και εισαγωγών βενζίνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.