Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Αιματηρή επίθεση σε ιερή πόλη σιιτών



ΒΑΓΔΑΤΗ. Δεύτερη αιματηρή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χθες στο Ιράκ, προκαλώντας τον θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 110, δύο μόλις ημέρες μετά την ανατίναξη γυναίκας καμικάζι που σκότωσε 54 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 120. Η επίθεση σημειώθηκε στα περίχωρα της ιερής πόλης των σιιτών, Καρμπάλα, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες προσκυνητές για τη λήξη του 40ημερου πένθους της Ασούρα, της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των σιιτών. Η αιματηρή επίθεση εντείνει τους φόβους για περαιτέρω επιθέσεις εν όψει της λήξης του προσκυνήματος στην Καρμπάλα αύριο, αλλά και εν όψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου στο Ιράκ.

Στο πλαίσιο της εκτόνωσης της έντασης, ιρακινό εφετείο ήρε την απαγόρευση σε εκατοντάδες Ιρακινούς να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι ότι έχουν σχέσεις με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένη μοτοσικλέτα εξερράγη χθες το πρωί στην περιοχή Ιμπραημία, κοντά στην ανατολική είσοδο της Καρμπάλας, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτίως της Βαγδάτης. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού τη στιγμή της έκρηξης. Ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε χώρο μακριά από το σημείο της έκρηξης. Η ιρακινή αστυνομία, η οποία μετά την επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Δευτέρας υποσχέθηκε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευσε την πρόσβαση των δημοσιογράφων στον τόπο της έκρηξης.


Σημειωτέον ότι επί σειρά ετών οι θρησκευτικές τελετές και τα προσκυνήματα των σιιτών αποτελούσαν στόχο σουνιτών εξτρεμιστών οι οποίοι καλλιεργούσαν την εθνοθρησκευτική βία. Επιθέσεις όπως η χθεσινή φορτίζουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα στο Ιράκ, δεδομένου ότι οι επικείμενες εκλογές λογίζονται ως δοκιμασία για τη συμφιλίωση μεταξύ των σιιτών που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ και των σουνιτών που κυριαρχούσαν στη χώρα μέχρι την ανατροπή του Σαντάμ το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.