Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Συνελήφθη στο Καράτσι ο Μπαραντάρ



Ο στρατιωτικός διοικητής των Αφγανών Ταλιμπάν κρατείται και ανακρίνεται στο Πακιστάν από τις Αρχές

NYT, BBC, A.P., AFP, Reuters


Συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στο Καράτσι του Πακιστάν ο στρατιωτικός διοικητής των Αφγανών Ταλιμπάν, Μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ. Αν και οι λεπτομέρειες για τη σύλληψη δεν είχαν αποσαφηνιστεί έως χθες, καθώς οι σχετικές πληροφορίες διέρρεαν από ανώτατους αξιωματούχους ανωνύμως, το σίγουρο είναι ότι στην επιχείρηση πρωτοστάτησε η Πακιστανική Διακλαδική Υπηρεσία Πληροφοριών (ISI), με τη συνδρομή πρακτόρων της αμερικανικής CIA. Ο Μπαραντάρ κρατείται και ανακρίνεται κατά πάσα πιθανότητα στο Πακιστάν, ενώ σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, «αποδεικνύεται συνεργάσιμος με τις αρχές».

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μεγάλη επιτυχία στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αφού ο συλληφθείς είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος των φανατικών ισλαμιστών, μετά τον ιδρυτή του, Μουλά Ομάρ. Σύμφωνα με αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών, ο Μπαραντάρ είναι μέλος του ανώτατου διοικητικού συμβουλίου των Ταλιμπάν, έχει το γενικό πρόσταγμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης, ενώ έχει επιμεληθεί και το εγχειρίδιο με τους κανόνες εμπλοκής που μοιράζεται στους ισλαμιστές μαχητές. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται «πραγματιστής και συζητήσιμος», τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών και σε σύγκριση με άλλους συντρόφους του. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι όποτε η Αμερική προσπάθησε να πλησιάσει τους Ταλιμπάν, διερευνώντας το ενδεχόμενο να επιτευχθεί εκεχειρία, το έκανε διά μέσου του Μπαραντάρ, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση, τουλάχιστον επισήμως.


Ο εντοπισμός του ενδεχομένως δε να οδηγήσει και σε άλλες συλλήψεις, αφού ανώτατα στελέχη της CIA διατείνονται ότι σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει τον τελευταίο καιρό βρει καταφύγιο στο Καράτσι. Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν και από την πορεία της ανάκρισης του Μπαραντάρ. Τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Ισλαμαμπάντ τηρούν σιγήν ιχθύος για τις συνθήκες κράτησης του διαβόητου εξτρεμιστή. Εξάλλου, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει απαγορεύσει τη χρήση βασανιστηρίων στις ανακρίσεις υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για το Πακιστάν, οι αρχές του οποίου είναι γνωστές για τις «βάναυσες μεθόδους» τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

Πάντως, παραμένει άγνωστο αν η σύλληψη του Μπαραντάρ θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην πορεία των επιχειρήσεων στη Χελμάντ, καθώς η οργανωτική δομή των Ταλιμπάν είναι αποκεντρωμένη. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν μάλιστα, διά μέσου του εκπροσώπου τους, αρνούνται ότι ο Μπαραντάρ συνελήφθη και ισχυρίζονται ότι ο διοικητής τους είναι ελεύθερος.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.