Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Διάβημα της Ιαπωνίας στην Κίνα για τις παραβιάσεις στα νησιά Σενκάκου

Τέσσερα κινεζικά κυβερνητικά σκάφη εισήλθαν σήμερα στα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται υπό ιαπωνική δίοικηση, αλλά διεκδικεί η Κίνα, μόλις δύο ημέρες μετά μια παρόμοια παραβίαση, ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή.

Τα πλοία ναυτικής επιτήρησης εισήλθαν στη ζώνη των 22 χιλιομέτρων γύρω από τα νησιά Σενκάκου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα οποία το Πεκίνο ονομάζει Ντιαογιού, και έφτασαν κοντά στο νησί Ουοτσούρι. Ανάλογο επεισόδιο είχε σημειωθεί και την Παρασκευή. Τα κινεζικά σκάφη παρέμειναν στην περιοχή περίπου τρεις ώρες, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.
Ο Iάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών Τσικάο Καουάι «διαμαρτυρήθηκε έντονα στον κινέζο πρεσβευτή στο Τόκιο για την νέα αυτή παραβίαση των ιαπωνικών χωρικών υδάτων και για το γεγονός ότι παρόμοιες ενέργειες επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτές οι ενέργειες «αμαυρώνουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση. Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες για τα διαφιλονικούμενα νησιά κλιμακώθηκε τον Σεπτέμβριο όταν η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα τα αγοράσει από τον ιάπωνα ιδιοκτήτη τους. Τα νησιά αυτά διεκδικεί και η Ταϊβάν.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.