Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ο δολοφονηθείς Νιλ Χέιγουντ επικοινωνούσε με την MI6


AFP, BBC
ΠΕΚΙΝΟ. Ο Βρετανός επιχειρηματίας Νιλ Χέιγουντ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Κίνα από τη σύζυγο του άλλοτε πανίσχυρου πολιτικού Μπο Σιλάι, επικοινωνούσε με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στις οποίες και έδινε πληροφορίες για το ζεύγος. Αυτό ανέφερε, χθες, δημοσίευμα της Wall Street Journal, θίγοντας μία ευαίσθητη πτυχή του σκανδάλου που συγκλονίζει την Κίνα και ενώ έχουν προηγηθεί φήμες ότι ο δολοφονηθείς ήταν κατάσκοπος. Από τότε που ο θάνατος του Χέιγουντ τον Νοέμβριο του 2011 βύθισε την Κίνα στην πολιτική κρίση, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο Βρετανός ήταν ενδεχομένως πράκτορας, μετέδιδε χθες το BBC. Τον Απρίλιο, ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι ο Νιλ Χέιγουντ δεν ήταν υπάλληλος της κυβέρνησης «με καμία αρμοδιότητα».
Οι αποκαλύψεις γύρω από τον φόνο του οδήγησαν, όπως είναι γνωστό, στην αποπομπή του Μπο Σιλάι, αποκαλύπτοντας ρήξεις μεταξύ ανωτάτων αξιωματούχων της Κίνας, καθώς διαπραγματεύονται τη μετάβαση της εξουσίας, κάτι που συμβαίνει μια φορά στη δεκαετία, όπως παρατήρησε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η σύζυγος του Μπο, Γκου Καϊλάι, φυλακίστηκε τον Αύγουστο για τον φόνο που διαπράχθηκε σε ξενοδοχείο του Τσονκίνγκ, όπου ο Μπο υπήρξε επικεφαλής του Κ.Κ. Κίνας, πριν από την καθαίρεσή του.
Επικαλούμενη φίλους του Νιλ Χέιγουντ και Βρετανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal έγραψε ότι ο Βρετανός επιχειρηματίας, αν και δεν ήταν υπάλληλος της MI6, είναι γνωστό ότι διοχέτευε πληροφορίες στην οργάνωση. «Η έρευνα της εφημερίδας, βασισμένη σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην Βρετανούς αξιωματούχους και στενούς φίλους του δολοφονηθέντος Βρετανού, έδειξε ότι ένα πρόσωπο το οποίο ο Χέιγουντ συνάντησε το 2009 παραδέχτηκε αργότερα, στον ίδιον, ότι ήταν αξιωματούχος της MI6». Ο δολοφονηθείς, στη συνέχεια, είχε τακτικές συναντήσεις με αυτό το πρόσωπο στην Κίνα και «συνέχισε να δίνει πληροφορίες για τις προσωπικές υποθέσεις του κ. Μπο». Οι δεσμοί του επιχειρηματία με το ζεύγος είχαν αρχίσει να φθίνουν την τελευταία διετία. Οι συγγενείς του Χέιγουντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει για «θέματα μυστικών υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.