The New York Times
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ διατύπωσε την ασυνήθιστη πρόταση της κατάργησης του αξιώματος του προέδρου, σε μία ακόμη ένδειξη της οξείας διαμάχης στους κόλπους της πολιτικής ελίτ της χώρας. Ο Χαμενεΐ επιχειρεί να υποσκάψει τον φιλόδοξο πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Ο Χαμενεΐ είπε την περασμένη εβδομάδα σε συγκέντρωση ακαδημαϊκών ότι «η μετάβαση σε κοινοβουλευτικό σύστημα», στο οποίο ο πρόεδρος δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, δεν θα ήταν δύσκολη. Τα λόγια αυτά θεωρήθηκαν ευρέως ως το τελευταίο επεισόδιο σε μία μάχη που ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο Αχμαντινετζάντ πέρασε την κόκκινη γραμμή διαφωνώντας ανοικτά με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ -που έχει τον τελευταίο λόγο στις κρατικές υποθέσεις- σχετικά με τους διορισμούς υπουργών.
Παρόλο που ο Αχμαντινετζάντ είχε την υποστήριξη του ανώτατου ηγέτη στις προεδρικές εκλογές του 2005 και του 2009 και παρά το ότι επί μεγάλο χρονικό διάστημα οι δύο άνδρες φαινόταν ότι μοιράζονταν κοινή ιδεολογία, ο πρόεδρος επιχειρεί πλέον να φτιάξει δική του βάση εξουσίας, ενώ πολλοί συντηρητικοί θεωρούν ότι απειλούνται από το όραμα του Αχμαντινετζάντ για ένα Ιράν που θα κυριαρχείται λιγότερο από τον κλήρο.
«Η σύγκρουση στο Ιράν είναι πλέον πολύ σοβαρή» είπε ο Σεγιέντ Μοτζταμπά Βαχεντί, πρώην εκδότης της μεταρρυθμιστικής εφημερίδας Αφτάμπ-ε Γιαζντ. «Ο ανώτατος ηγέτης πάντα ήθελε να ελέγχει καλύτερα την προεδρία, αλλά ποτέ δεν φανταζόταν ότι ο Αχμαντινετζάντ θα του δημιουργούσε τόσα προβλήματα». Αν ο Χαμενεΐ, που κατέκτησε το αξίωμα του ανώτατου ηγέτη διά βίου το 1989, καταργήσει την προεδρία, θα χρειαστεί να ελέγχει μόνο ένα θεσμικό όργανο -τη Βουλή- αντί για δύο. Μπορεί βέβαια η δήλωση Χαμενεΐ να ήταν απλώς ένα ρητορικό χαστούκι με στόχο τον Αχμαντινετζάντ και όχι μία σοβαρή πρόταση θεσμικής μεταρρύθμισης.
«Ενας από τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσαν να αποφασίσουν κάτι τέτοιο είναι ακριβώς για να αποφύγουν τις νέες προεδρικές εκλογές, την αβεβαιότητα και τις ευκαιρίες για έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας» είπε ο Καρίμ Σατζαπούρ, αναλυτής του ινστιτούτου Κάρνεγκι στην Ουάσιγκτον.
Οι μόνιμες τριβές έχουν πολώσει την πολιτική ελίτ, βλάπτοντας τον παραδοσιακό ρόλο του ανώτατου ηγέτη ως μεσολαβητή. Παρόλο που ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ συνέτριψε τους μεταρρυθμιστές και την αντιπολίτευση που είχε οργανώσει γιγάντιες διαδηλώσεις το 2009, η κρίση εκείνη διέρρηξε τη σχέση του με την παλαιά φρουρά των ιδρυτών της ισλαμικής δημοκρατίας, κυρίως με τον Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.
«Ο μηχανισμός εξουσίας παύει όλο και περισσότερο να λειτουργεί» είπε ο Ρέι Τακέι, ερευνητής στο αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. «Ο Χαμενεΐ έχει χάσει την παλαιά φρουρά, η οικονομία καταρρέει, και τώρα βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένος διεθνώς. Μπορεί να επιβιώσει; Θα φανεί».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_28/10/2011_460813
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.