Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Εκτός φυλακής κορυφαίο μέλος της Χαμάς

Τhe New York Times

Ο 49 ετών Γιέχουα Σινουάρ είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη της Χαμάς που απελευθερώθηκαν αυτή την εβδομάδα, με τη συμφωνία για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Οτι ο Σινουάρ ήταν ξεχωριστός κρατούμενος έγινε αντιληπτό λίγες μόνον ώρες μετά την απελευθέρωσή του. Προσεκλήθη να εκφωνήσει ομιλία εκ μέρους των κρατουμένων σε ειδικό χώρο στη Γάζα. Στην ομιλία του, ο Σινουάρ έκανε λόγο για τη μακρά περίοδο κράτησης πολλών κρατουμένων.

Ο ίδιος φυλακίστηκε από τους Ισραηλινούς στις αρχές του 1988, όταν η Χαμάς μετρούσε μόλις έναν μήνα ζωής. Το ζήτημα τώρα είναι αν ο ίδιος και οι πρώην συγκρατούμενοί του, πολλοί από τους οποίους είναι σκληροπυρηνικοί του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, θα υποστηρίξουν ότι η οργάνωση πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο της ιντιφάντα και της σύγκρουσης, ή να επιλέξει μια νέα κατεύθυνση και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή.

Μιλώντας στη γενέτειρά του, τη Χαν Γιούνις, ο Σινουάρ είναι επιφυλακτικός ως προς τον ρόλο που ο ίδιος θα έχει στη Χαμάς τώρα που αποφυλακίστηκε και λέει μόνον ότι «είναι νωρίς. Ημουν στη φυλακή για σχεδόν 25 χρόνια και στο μεταξύ ο κόσμος άλλαξε. Εχω ανάγκη να ξεκουραστώ, να δω πώς έχει η κατάσταση γύρω μου και να αποφασίσω». Είπε επίσης ότι το διάστημα που πέρασε στη φυλακή, μελετούσε τον εχθρό του, και το τελευταίο διάστημα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.