Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Δεν αποκλείεται έξοδος από το ευρώ

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αν και θα ήταν σκόπιμο η χώρα να εξαντλήσει όλα τα μέσα ώστε να επιλύσει τα προβλήματά της εντός αυτής, αποφαίνεται ο διακεκριμένος οικονομικός σχολιαστής των Financial Times Μάρτιν Γουλφ. Σε συνέντευξή του στην αυριανή εκπομπή των «Φακέλων» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γουλφ θεωρεί επίσης ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αν και τονίζει ότι «μία χρεοκοπία είναι τραγική και δεν τη συνιστώ». Οπως λέει χαρακτηριστικά, «ενώ είναι πιθανό να φαντασθεί κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία, είναι πολύ απίθανο να την αποφύγει».

Ο διακεκριμένος αρθρογράφος υπογραμμίζει πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, με το τεράστιο δημόσιο χρέος, τα πολύ μεγάλα ελλείμματα, την ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης, η οποία δεν δίδεται εθελοντικά, και την οικονομία να βυθίζεται στην ύφεση. «Απαιτούνται βαθιές αλλαγές», όπως τονίζει ο Μάρτιν Γουλφ, «και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της χώρας, το οποίο δεν είναι το τρέχον, εφόσον αυτό δεν ασχολείται με το να καταστήσει το χρέος βιώσιμο και να αντιμετωπίσει το ακόμα σοβαρότερο θέμα της ανταγωνιστικότητας». Ειδικά το τελευταίο μπορεί να επιλυθεί με δύο μόνον τρόπους, είτε με την έξοδο από την Ευρωζώνη και την υποτίμηση, με όλα τα συνεπαγόμενα προβλήματα, είτε με εσωτερική υποτίμηση.

Με δεδομένες τις αδυναμίες της Ελλάδας, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να ορθοποδήσει εντός της Ευρωζώνης, αλλά «αξίζει να προσπαθήσει». Οπως εκτιμά, είναι ουσιώδες η Ελλάδα να κάνει τα αδύνατα δυνατά και σε συνεργασία με τους εταίρους της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ελλειμμάτων και της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει εντός Ευρωζώνης. Οπερ σημαίνει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους, εξωτερική χρηματοδότηση της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία όπως τονίζει θα χρειασθεί πολλά χρόνια, και ένα πρόγραμμα προσαρμογής ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. «Εάν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά εντός του ευρώ, δεν χρειάζεται να το εγκαταλείψει», δηλώνει στους «Φακέλους» ο κ. Γουλφ. Και όχι μόνο για χάρη των Ελλήνων: Οπως προειδοποιεί, «εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα προκληθεί μεγάλη αστάθεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς να γνωρίζουμε πώς θα ελεγχθεί ούτε και ποιες θα είναι οι συνέπειες».

Ο ίδιος αναφέρεται στο σενάριο του φίλου του Μπιλ Κλάιν, πρώην ερευνητή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, που θεωρεί ότι εάν η Ελλάδα ανταποκρινόταν στους δημοσιονομικούς της στόχους και είχε λογική ανάπτυξη, θα μπορούσε να διαχειριστεί το εξωτερικό της χρέος άνευ χρεοκοπίας. Οπως επισημαίνει, όμως, αυτό στηρίζεται στην υπόθεση πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ, ενώ σημαίνει ότι θα χρειαζόταν εικοσαετές πρόγραμμα λιτότητας. Παραδέχεται ότι ένα τέτοιο σενάριο «δεν είναι ανέφικτο, υπάρχουν λίγες χώρες στην Ιστορία που το κατόρθωσαν, αλλά θα χρειαστεί επίσης τεράστια ποσά συνεχούς στήριξης» από το εξωτερικό. Ομως, οι υποθέσεις αυτές θεωρούνται υπεραισιόδοξες από τον κ. Γουλφ, γι' αυτό εκτιμά πως η αποτροπή της χρεοκοπίας είναι πολύ απίθανη. «Μία χρεοκοπία είναι τραγική και δεν τη συνιστώ, αλλά εάν συμβεί, πρέπει να συμβεί άπαξ, να είναι μεγάλης κλίμακας, να μην επαναληφθεί για πολλές-πολλές γενιές και να εξασφαλίσει βιώσιμο χρέος, το οποίο, στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να μειωθεί 50% ή και περισσότερο». Οπως λέει, «σε μία αναδιάρθρωση χρέους πιθανώς τα χρηματοπιστωτικά ή τα άλλα ιδρύματα που παρείχαν ασφάλιση έναντι ελληνικής χρεοκοπίας θα πρέπει να διασωθούν. Πάντως, αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας αλλά των κυβερνήσεων των κρατών όπου βρίσκονται τα εν λόγω ιδρύματα».

Οταν του ζητείται να εκτιμήσει γιατί καθυστερεί η χρεοκοπία, ο κ. Γουλφ απαντά πως «η εντύπωσή μου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν την επιθυμεί, οι κυβερνήσεις ποτέ δεν την επιθυμούν, ενώ οι εταίροι της στην Ευρωζώνη τρομοκρατούνται, σκεπτόμενοι πως μία χρεοκοπία... θα πυροδοτήσει ενδεχομένως και άλλες, πιθανώς και σε πολύ μεγάλες χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.