Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Επανεκλογή της Κ. Φερνάντες Κίρσνερ στην Αργεντινή



Ιστορική νίκη της προέδρου Κίρσνερ, που επανεκλέγεται με το 53,04%των ψήφων

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ επανεξελέγη με χαρακτηριστική άνεση από τον πρώτο γύρο των εκλογών χθες Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 53,04% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας βάσει της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων στο 15% των εκλογικών τμημάτων.

Κατά τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Έρμες Μπίνερ, υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση την Φερνάντες, συγκεντρώνοντας το 16,9%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των υποψηφίων της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.

Η Φερνάντες-που διατήρησε την παρεμβατική οικονομική πολιτική του εκλιπόντος προκατόχου και συζύγου της Νέστορ Κίρσνερ και το μαχητικό στιλ της- χρειαζόταν το 45% των ψήφων για να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ μπορούσε να επανεκλεγεί με 40%+ και προβάδισμα 10% επί του πλησιέστερου αντιπάλου της. Νίκη της Φερνάντες από τον πρώτο γύρο είχαν προβλέψει και όλα τα έξιτ πολ.

Ο Ρικάρδο Αλφονσίν, γιος του πρώην προέδρου Ραούλ Αλφονσίν, καταλαμβάνει στην τρίτη θέση με περίπου 10%.

Υποστηρικτές της Φερνάντες είχαν συγκεντρωθεί από το απόγευμα της Κυριακής στην Πλάσα δε Μάγιο, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, η διαφορά θα είναι η μεγαλύτερη αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην Αργεντινή το 1983. Είναι η έβδομη εκλογική διαδικασία μετά το τέλος της χούντας, στην οποία 28 εκατ. πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, 130 μέλη της βουλής, 24 μέλη της γερουσίας, κυβερνήτες και τοπικούς αξιωματούχους.

Η Φερνάντες αναμένεται να ορκιστεί την 10η Δεκεμβρίου για την δεύτερη 4ετή θητεία της στην προεδρία.

Η Φερνάντες ψήφισε σε ένα σχολείο στη νότια επαρχία Σάντα Κρους. Αναφέρθηκε στο σύζυγό της, που πέθανε ξαφνικά την 27η Οκτωβρίου 2010. «Αν σας έλεγα ότι είμαι ευτυχισμένη, θα έλεγα ψέματα. Νοιώθω και θλίψη... Αλλά ο Νέστορ (Κίρσνερ), όπου κι αν είναι, πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένος».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.