Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Εκεχειρία Ισραήλ - Παλαιστίνης μετά τα αιματηρά επεισόδια



Η Αίγυπτος διαμεσολάβησε στον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα μετά και τις σφοδρές συγκρούσεις.

Το Ισραήλ και οι Παλαιστιακές ένοπλες οργανώσεις τερματίζουν τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας από τις σήμερα, Κυριακή, είπαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι πριν από λίγο.

Η εκεχειρία -μετά τα αιματηρά χθεσινά επεισόδια με τουλάχιστον 10 νεκρούς- εξασφαλίστηκε με την διαμεσολάβηση του Καΐρου, είπε ένας αξιωματούχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ αποδέχεται την εκεχειρία

Η ριζοσπαστική οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχεται την εκεχειρία που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, την επομένη μιας ημέρας βίαιων επεισοδίων με δέκα νεκρούς, εννέα Παλαιστίνιους και έναν Ισραηλινό.

«Ο Ισλαμικός Τζιχάντ απάντησε θετικά στις προσπάθειες εκεχειρίας, ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να αντιδράσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση», δήλωσε ο Αμπου Αχμαντ, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ-Κοντς, του ένοπλου σκέλους του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«Ο Ισλαμικός Τζιχάντ δεσμεύεται στην εκεχειρία όσο η (ισραηλινή) κατοχή δεσμεύεται σε αυτήν», πρόσθεσε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. «Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τις αιγυπτιακές προσπάθειες για να πειστούν οι οργανώσεις της αντίστασης».

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είπε ότι 12 ρουκέτες ερρίφθησαν κατά του Ισραήλ από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και η τελευταία ερρίφθη στις 07:00 χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Ο Αμπου Αχμαντ παραδέχτηκε ότι μέλη της οργάνωσής του «εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων νωρίς σήμερα το πρωί».

Πολύνεκρες επιθέσεις


Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε χθες μια βάση της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, σκοτώνοντας πέντε ανώτερα στελέχη της -και κατόπιν άλλους δύο «στόχους» με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών να φθάσει τουλάχιστον τους εννέα-, γεγονός που προκάλεσε μπαράζ ρουκετών σε αντίποινα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, από το οποίο σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός πολίτης.

Η νέα έξαρση της βίας δίνει τέλος στη σχετική ηρεμία μετά την ανταλλαγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ με Παλαιστινίους κρατούμενους την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε ότι ένα από τα ηγετικά της στελέχη, ο Άχμεντ αλ Σέιχ Χαλίλ, σκοτώθηκε στην επίθεση.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι τα αεροσκάφη του «έπληξαν μια ομάδα τρομοκρατών, που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς».

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αμπού Άχμεντ είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μιλήσουμε περί εκεχειρίας τώρα, ύστερα από ένα τέτοιο μεγάλο έγκλημα εναντίον ηγετών της οργάνωσής μας».

Μετά το μεσημέρι, όταν σημειώθηκε η επίθεση, τουλάχιστον 20 ρουκέτες και βλήματα όλμων έπληξαν το νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας έναν 50χρονο άνδρα στην παράκτια πόλη Ασκελόν και τραυματίζοντας άλλους δύο πολίτες, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι οργανώσεις Ισλαμικός Τζιχάντ ("ιερός πόλεμος"), Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και Ταξιαρχίες Μαρτύρων αλ Άκσα. Ακολούθησαν άλλες δύο αεροπορικές επιδρομές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία το συντομότερο δυνατόν. «Είναι ζωτικό να υπάρχει αποκλιμάκωση τώρα, χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο απεσταλμένος του Ρόμπερτ Σέρι.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προέβη σε «μια σοβαρή κλιμάκωση εναντίον του λαού μας». Από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνοντας την πάγια ρητορική του ισραηλινού στρατού, εκπρόσωπός του κατέστησε τη Χαμάς υπεύθυνη «για κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα από τη Λωρίδα της Γάζας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.