Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής και διανοούμενος Β. Μαρκεζίνης στην Κύπρο




Το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φιλοξενούν στην Κύπρο τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας και διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου των ΗΠΑ κο Βασίλειο Μαρκεζίνη.


Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο γνωστός Έλληνας διανοούμενος στην Κύπρο προκειμένου να δώσει δημόσια διάλεξη για την Τουρκική εξωτερική πολιτική και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ., στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου παρά την Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία.


Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης αναμένεται να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του σε σχέση με την τουρκική εξωτερική πολιτική όπως την παρουσίασε ευκρινώς και στα διάφορά συναφή βιβλία του. Σύμφωνα με την προσέγγιση του κυρίου Μαρκεζίνη, τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ικανότητα της Τουρκίας να λειτουργεί ως μαγνήτης που θα μπορούσε να ενώσει ξανά τα διάφορα μέρη της παλιάς αυτοκρατορίας (αν και με τη μορφή των εθνών-κρατών) εκδηλώνεται εκ νέου, με περισσή ιδιοφυΐα, από κάποιους Τούρκους διανοουμένους, οι οποίοι και την προβάλλουν σε κάθε ευκαιρία. Επιπλέον, αυτή η ιδέα προωθήθηκε επιδέξια μέσα από την επιλεκτική χρήση του ιστορικού παρελθόντος, προκειμένου να παρουσιαστεί το θεωρητικό ιδεώδες της εθνικής αρμονίας ως κάτι που είχε όντως επιτευχθεί στην πράξη. Συγχρόνως, τονίζεται ακόμη περισσότερο η σύνδεση με την Ευρώπη μέσω της προβολής κάποιων κοινών βασικών ιδεών, η οποία ωθεί σε δεύτερο πλάνο τη βαναυσότητα της στρατιωτικής κατοχής των Βαλκανίων.

Η επιδέξια άσκηση προπαγάνδας με στόχο να γίνει η χώρα ακόμη πιο αποδεκτή στην Ευρώπη εμπλουτίζεται από τη σύγχρονη (αλλά και πρόσφατη) αποκήρυξη του φανατικού αντιαραβισμού του Κεμάλ Ατατούρκ. Έτσι, η νεο-οθωμανική φιλοσοφία των τελευταίων δεκαπέντε-είκοσι χρόνων έχει προετοιμάσει το έδαφος ώστε η Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της τόσο προς δυσμάς όσο και προς ανατολάς. Αυτή η πολιτική, κατά τον κύριο Μαρκεζίνη, θεωρεί ως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα γίνουν δορυφόροι της Τουρκίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.