Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΑΝΤΖΑΚ

Ο ΥΠΕΞ Davutoğlu μεταβαίνει στη χώρα για να μεσολαβήσει μεταξύ των πλευρών.Το κύρος της Τουρκίας στα Βαλκάνια έγινε για ακόμη μια φορά ορατή.Η διένεξη μεταξύ των μουφτήδων του Σαντζάκ της Σερβίας, όπου κατοικούν κυρίως οι Βόσνιοι λύθηκε με την μεσολάβηση της Τουρκίας.Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu μεταβαίνει στη Σερβία στα μέσα της εβδομάδας για να βρει οριστική λύση.

Η Τουρκία έλυσε την διένεξη που είχε προκύψει μεταξύ των δυο μουφτήδων του Σάντζακ και το οποίο προκαλούσε ένταση στην περιοχή.Η Τουρκία που έχει μεγάλο κύρος στα Βαλκάνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και ο Πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων Mehmet Görmez είχαν μια συνάντηση με τις πλευρές στην Τουρκία.

Οι πλευρές έλαβαν υπόψη τις προτάσεις της Τουρκίας και μετά από μια σειρά συνομιλιών που διεξήχθησαν, ξεπεράστηκε η κρίση.Σύμφωνα με τη λύση θα συγκροτηθεί μια αρχιμουφτεία η οποία θα υπάγεται διοικητικά στη Σερβία ενώ θα υποστηριχτεί από την Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Τουρκίαόσον αφορά τις θρησκευτικές υποθέσεις .Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τις προσεχείς μέρες αναμένεται να επισκεφτεί τη Σερβία για να βάλει την τελευταία τελεία στη διαφωνία.


ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επίσημο Οργανο Προπαγάνδας του Τουρκικού κράτους

Επισημάνσεις:
1)"Η Σάντζακ αποτελεί σχεδόν μοναδική περίπτωση στα Βαλκάνια επειδή η κύρια σύγκρουση δεν είναι διεθνική αλλά εσωεθνική",

2)Το ζήτημα της Σαντζάκ ξέσπασε την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου) με δήλωση του Μουφτή Μουαμέρ Ζούκορλιτς,επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία. Κατηγόρησε το Βελιγράδι για διακρίσεις εναντίον Βοσνίων στη Σαντζάκ και ανακοίνωσε πως η περιοχή θα επιδιώξει αυτονομία

3)Την αυτονομία των Μουσουλμάνων του Σαντζάκ ζήτησε ο μουφτής της ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία Μουάρεμ Ζούκορλιτς, ισχυριζόμενος ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφενός δεν αντιτίθεται στο Σύνταγμα, αφετέρου καλύπτεται από το πλαίσιο διοικητικής αποκέντρωσης που προωθεί η ΕΕ...Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο Ζούκορλιτς ήταν ο ισχυρισμός του περί διακρίσεων που ασκούνται σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Σερβία, καθώς και «διάφορες πιέσεις και διακρίσεις» με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια.Κατηγόρησε μάλιστα τους πολιτικούς εκπροσώπους των Μουσουλμάνων στη σερβική κυβέρνηση πως αθέτησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά «και κατάντησαν να γίνουν εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης στη μουσουλμανική κοινότητα». Ο Μουάμερ Ζούκορλιτς δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ίδρυση νέων πολιτικών παρατάξεων στο Σαντζάκ, οι οποίες στους πολιτικούς τους στόχους θα έχουν την αυτονομία της περιοχής.

Πηγή http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.