Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Επιφυλάξεις Ισραηλινών, δυσαρέσκεια Παλαιστινίων

Φόβοι στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωση Σαλίτ
Απουσία στελεχών της ΟΑΠ από τη λίστα

The Guardian


Το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε το βράδυ της Τρίτης για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων στην ιστορία του Ισραήλ, με την οποία ουσιαστικά εξασφαλίστηκε η απελευθέρωση του δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ με αντάλλαγμα 1.027 Παλαιστίνιους κρατουμένους, είχε εξανεμιστεί από το πρωί κιόλας της Τετάρτης, με την επιφυλακτικότητα και τον προβληματισμό να παίρνουν τη θέση του, όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη. Καθώς οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανταλλαγής συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και στην Αίγυπτο, οι υποστηρικτές του νεαρού δεκανέα φοβούνται ότι η συμφωνία μπορεί να «χαλάσει» ακόμα και την ύστατη ώρα. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι στον κατάλογο των προς απελευθέρωση κρατουμένων απουσιάζουν τα ονόματα ηγετικών της στελεχών, όπως ο Μαρουάν Μπαργκούτι. Στην πόλη της Γάζας, πάντως, το πανηγυρικό κλίμα μεταξύ των υποστηρικτών της Χαμάς καλά κρατεί.

Η αγωνία που πήρε τη θέση της χαράς ήταν κάτι παραπάνω από ορατή στο αντίσκηνο που έχει εδώ και μήνες στήσει η οικογένεια Σαλίτ σε κεντρικό σημείο της Ιερουσαλήμ. «Η χαρά μου έχει μετριαστεί από τον φόβο», λέει η μητέρα του αιχμάλωτου στρατιώτη, Αβίβα. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι πια το αγόρι που ξέραμε». Δίπλα στην κ. Σαλίτ στέκεται η στενή φίλη της οικογένειας, Ιτα Πίκερ. «Δεν φεύγουμε από εδώ μέχρι να γυρίσει ο Γκιλάντ», ξεκαθαρίζει πριν παραδεχτεί ότι φοβάται: «Καθώς παραμένουμε εξαρτημένοι από τη Χαμάς και τους Αιγύπτιους, εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το αίσιο τέλος των μυστικών διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς το βράδυ της Τρίτης. Λόγω ενός νομικού κωλύματος, ωστόσο, τα συμφωνηθέντα δεν ήταν δυνατό να μετουσιωθούν σε πράξη πριν από το πέρας μιας εβδομάδας. Η ισραηλινή νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να δοθεί χρονικό περιθώριο δύο ημερών για όποιον επιθυμεί να εφεσιβάλει την απελευθέρωση κάποιου ή κάποιων εκ των κρατουμένων. Δεδομένης της αργίας του Σουκότ, ο κ. Νετανιάχου δεν αναμενόταν να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των προς απελευθέρωση Παλαιστινίων πριν από το βράδυ του Σαββάτου (σ.σ. χθες).

Οπως ήταν φυσιολογικό, λοιπόν, η καθυστέρηση άφησε περιθώρια για περισυλλογή. Ακόμα και έξω από το αντίσκηνο των Σαλίτ, οι περαστικοί δεν διστάζουν να συζητούν αναφορικά με την ορθότητα της απόφασης για την ανταλλαγή ενός μόνο Ισραηλινού στρατιώτη με εκατοντάδες άτομα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Πρώτο κύμα

Ο δεκανέας Σαλίτ θα απελευθερωθεί ταυτόχρονα με 456 Παλαιστίνιους κρατουμένους, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Οχθη και στα διεθνή σύνορα του Ισραήλ. Από το πρώτο κύμα των κρατουμένων, οι 279 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή σε πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες. Βάσει τη συμφωνίας, μόνο 110 κρατούμενοι θα επιστρέψουν στη Δυτική Οχθη, με τους υπόλοιπους 203 να απελευθερώνονται στη Λωρίδα της Γάζας, στην Τουρκία και σε κράτη της Ευρώπης. Οσον αφορά τους υπόλοιπους 570, αυτοί θα είναι της επιλογής της ισραηλινής κυβέρνησης και θα απελευθερωθούν εντός διμήνου. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετέδωσε ότι το 90% των αιτημάτων της ισλαμικής οργάνωσης έγινε αποδεκτό από τους Ισραηλινούς, ενώ οι Αιγύπτιοι υποστήριζαν ότι καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας διετέλεσε ο νέος διευθυντής των μυστικών τους υπηρεσιών, Μουράντ Μουαφί.

Την ίδια ώρα και ενώ η Τουρκία χαιρέτιζε τη συμφωνία, την όποια έσπευσε να χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη που θα συμβάλει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή», στελέχη της ΟΑΠ άφηναν υπόνοιες σχετικά με τη χρονική στιγμή της συμφωνίας, αλλά και τους κρατουμένους που θα απελευθερωθούν.

Στελέχη της Χαμάς ανάμεσα στους 456

Τα πρώτα ονόματα των προς απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων άρχισαν να διαρρέουν από το πρωί της Πέμπτης. Οπως ήταν αναμενόμενο, στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται τα ονόματα υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς, μ’ αυτό του Γέχια Σανουάρ να ξεχωρίζει. Πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό ενός εκ των ιδρυτών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και έναν από τους ενόπλους που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση για την απαγωγή του δεκανέα Σαλίτ. Στον κατάλογο των πρώτων 456 προς απελευθέρωση κρατουμένων συμπεριλαμβάνεται, ακόμα, ο Παλαιστίνιος που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, Ναΐλ Μπαργκούτι. Ο τελευταίος παραμένει φυλακισμένος εδώ και 34 ολόκληρα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η αίσθηση που επικρατεί στο Ισραήλ είναι ότι η συμφωνία αποτελεί νίκη της Χαμάς, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Νετανιάχου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ελι Γισάι, μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «γλυκάνει το πικρό χάπι», απελευθερώνοντας Ισραηλινούς υπερεθνικιστές που έχουν επίσης καταδικαστεί για τρομοκρατία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_16/10/2011_459624

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.