Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Εκλογές στην Τυνησία

Ξεπέρασε το 90% η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές, το Ενάχντα φέρεται να προηγείται.

Ξεπέρασε το 90% η συμμετοχή στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Τυνησία χθες, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της ανεξάρτητης επιτροπής που διοργάνωσε την διαδικασία.

«Από τα 4,1 εκατ. πολίτες που ενεγράφησαν (στους εκλογικούς καταλόγους) ψήφισε πάνω από το 90%», είπε ο Μπουμπακέρ Μπεν Τάμπερ, γενικός γραμματέας της επιτροπής.

Η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί σήμερα, 10 μήνες από τη στιγμή που ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε σε μια πράξη διαμαρτυρίας που αποτέλεσε το έναυσμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ένα μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα, το Ενάχντα, θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό, κάτι που ανησυχεί τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε χθες ότι η λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου στην Τυνησία, που άρχισε με την αυτοπυρπόληση του Μπουαζίζι και ολοκληρώθηκε όταν ο πρώην πρόεδρος Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι τράπηκε σε φυγή καταφεύγοντας τελικά στη Σαουδική Αραβία, «άλλαξε την πορεία της

Ιστορίας» .

«Όπως τόσο πολλοί τυνήσιοι πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους και στις πλατείες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, σήμερα στάθηκαν στις ουρές και ψήφισαν για να καθορίσουν το μέλλον τους», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Το απονενοημένο διάβημα του Μπουαζίζι -που αυτοπυρπολήθηκε απελπισμένος από τη φτώχεια και την καταδίωξή του από τις αρχές-αποτέλεσε την αφορμή να ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στον τερματισμό της 23χρονης αυταρχικής διακυβέρνησης από τον Μπεν Άλι. Η τυνησιακή εξέγερση ενέπνευσε παρόμοιους ξεσηκωμούς στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν, στη Λιβύη και στη Συρία οι οποίοι μετέβαλαν δραματικά το πολιτικό τοπίο στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Με τον αριθμό των ψηφοδελτίων να είναι απροσδόκητα μεγάλος, στελέχη της εκλογικής επιτροπής εκτίμησαν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα πριν από σήμερα ή και αργότερα. Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η μερική καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στις πόλεις Σφαξ και Κεφ φέρει το Ενάχντα να προηγείται, ενώ το Κογκρέσο για την Δημοκρατία, κόμμα που χαρακτηρίζεται αριστερό και κοσμικό, βρίσκεται στην δεύτερη θέση στη Σφαξ και το Ετακατόλ, επίσης ένα αριστερό κόμμα, έρχεται δεύτερο στην Κεφ.

Η συντακτική συνέλευση την οποία θα αναδείξουν οι Τυνήσιοι, που θα έχει 217 μέλη, εντέλλεται να καταρτίσει νέο Σύνταγμα, να αναδείξει μια νέα μεταβατική κυβέρνηση και να ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Ενάχντα δεν μοιάζει ικανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο σώμα, πράγμα που θα το ωθήσει να αναζητήσει συμμαχίες με κοσμικά κόμματα.

Ο ηγέτης του, Ρασίντ Γανούσι, που έζησε 22 χρόνια στη Βρετανία πολιτικός εξόριστος, λέει ότι υπόδειγμα για το κόμμα του είναι το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο ορισμένοι πολίτες του φώναζαν να «φύγει» και τον αποκάλεσαν «τρομοκράτη» όταν

βγήκε από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε στην πρωτεύουσα.

«Είναι μια ιστορική ημέρα», είπε ο Γανούσι. «Η Τυνησία γεννήθηκε σήμερα», πρόσθεσε.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφαινόμενη νίκη του Ενάχντα θα ενισχύσει το ρεύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν εκλογές το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.