Προβληματίζει η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκρατήσει την αυξανόμενη θρησκευτική ένταση, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου
The Economist
Η Αίγυπτος έζησε τη χειρότερη έκρηξη βίας μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο, με μια επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον πορείας διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα, Κάιρο, με 24 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν μέλη της χριστιανικής μειονότητας των κοπτών (8%) και πολλοί σκοτώθηκαν από πραγματικά πυρά ή συνεθλίβησαν από τα βαριά στρατιωτικά οχήματα, που στράφηκαν προς το συγκεντρωμένο πλήθος, έξω από την έδρα της αιγυπτιακής κρατικής τηλεόρασης. Στις συγκρούσεις, που συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα της 9ης Οκτωβρίου, ενεπλάκησαν μονάδες του στρατού και της αστυνομίας, υποστηριζόμενες από πολίτες εναντίον εξαγριωμένων ομάδων διαδηλωτών. Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, στις 2 π.μ, επέφερε μια κάποια ηρεμία στην πόλη των 15 εκατομμυρίων.
Η έκταση της αιματοχυσίας σόκαρε τους Αιγύπτιους. Μετά την επανάστασή τους είχαν συνηθίσει στις συχνές διαδηλώσεις, αλλά αυτές σπανίως κλιμακώνονταν σε αιματηρή βία. Η συνεχιζόμενη αναταραχή μαζί με την αναποφασιστικότητα του κυβερνώντος Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων καθυστέρησε, αλλά δεν εκτροχίασε τη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση. Το ξαφνικό μακελειό δεν εγείρει ερωτήματα μόνο για την επάρκεια των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και για το σύνολο της παρουσίας της ενδιάμεσης κυβέρνησης της Αιγύπτου, στην πορεία προς τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, που προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο.
Η προαναγγελθείσα πορεία της 9ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκρατήσει την αυξανόμενη θρησκευτική ένταση, μετά σειρά εμπρηστικών επιθέσεων σε εκκλησίες κοπτών. Αυτές άρχισαν πολύ πριν από την επανάσταση, αλλά συνεχίστηκαν με προφανή ατιμωρησία, με αποκορύφωμα την καταστροφή μιας εκκλησίας, από μουσουλμάνους χωρικούς, στη νότια επαρχία του Ασουάν, τον Σεπτέμβριο.
Ανάμεσα στους περίπου 10.000 διαδηλωτές της 9ης Οκτωβρίου υπήρχαν κοσμικοί ακτιβιστές και κόπτες χριστιανοί. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, συμπεριφέρονταν ειρηνικά έως ότου απωθήθηκαν από τη στρατιωτική αστυνομία, που προστάτευε το κτίριο της τηλεόρασης. Κάποιοι διατείνονται ότι διείσδυσαν άγνωστοι στην πορεία και υποκίνησαν τη σύγκρουση. Οποια κι αν είναι η αλήθεια, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν βίαια, πρώτα με τα αστυνομικά ρόπαλα κι εν συνεχεία με θωρακισμένα οχήματα προσωπικού ανάμεσα στο πλήθος.
Δυστυχώς, η κρατική τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς ότι ένοπλοι κόπτες πυροβόλησαν και σκότωσαν πολλούς στρατιώτες, προκαλώντας ένα κύμα μουσουλμάνων πολιτών να σπεύσει να «προστατεύσει» τον στρατό απ’ αυτή την απειλή. Στις μάχες που ακολούθησαν, ορισμένοι νεαροί άρχισαν να επιτίθενται μαζί με τους στρατιώτες εναντίον κοπτών και οπαδών τους, που ζητούσαν βοήθεια από τους χριστιανούς αδελφούς τους.
Οταν την άλλη μέρα αποκαλύφθηκε το μονόπλευρο των απωλειών και τα βίντεο απομάκρυναν κάθε αμφιβολία για τους στόχους τους, οι ενημερωμένοι πολίτες έστρεψαν τη συμπάθειά τους προς τους διαμαρτυρόμενους κόπτες. Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι κυβερνώντες στρατιωτικοί εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους και κατηγόρησαν από κοινού με την Κοπτική Εκκλησία τις «υπόγειες δυνάμεις, που πυροδότησαν το μακελειό. Πολλοί θαυμαστές της επανάστασης στην Αίγυπτο βλέπουν μια συνωμοσία του στρατού, προκειμένου να αναβάλει τη δημοκρατία και να διαιωνίσει την εξουσία του. Πολλοί συντηρητικοί μουσουλμάνοι παραμένουν πεπεισμένοι ότι οι κόπτες αποτελούν όργανα ξένων δυνάμεων, που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν το χάος. Ευτυχώς και οι δύο κάνουν λάθος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_16/10/2011_459622
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.