Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το ΚΥΚΕΜ παρουσίασε το βιβλίο «Κοσμοθεωρία των Εθνών»




Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως στην Κύπρο το βιβλίο του καθηγητή διεθνών σχέσεων και επιστημονικού συνεργάτη του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ), Παναγιώτη Ήφαιστου, «Κοσμοθεωρία των Εθνών: Συγκρότηση και Συγκράτηση των Κρατών της Ευρώπης και του Κόσμου». Η βιβλιοπαρουσίαση διοργανώθηκε από το ΚΥΚΕΜ στη Λευκωσία.

Το βιβλίο μεταξύ άλλων πραγματεύεται ένα από τα ερωτήματα που κυριαρχούν από την περασμένη δεκαετία, κατά πόσο, δηλαδή, μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης θα υπάρξει υπέρβαση των εθνικών κρατών και σταδιακή αντικατάστασή τους από πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές κρατικές οντότητες.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι για να καταστεί το έθνος-κράτος ξεπερασμένο, η συλλογική οντότητα θα πρέπει να διευρυνθεί και να επιλέξει μία άλλη μορφή οργάνωσης της πολιτικής μονάδας. Όμως, πάντοτε θα υπάρχουν και θα δρουν συλλογικές οντότητες με σκοπό να διασφαλίσουν για τον εαυτό τους πλεονεκτική θέση στον αγώνα κατανομής-εκτός και αν καταστεί περιττή κάθε πολιτική οργάνωση, κάτι που στο παρόν ιστορικό στάδιο φαίνεται ουτοπία.

Επιπλέον, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο μελλοντικού εθνοκρατοκεντρικού συστήματος επισημαίνοντας τον υπονομευτικό ρόλο των διεθνιστικών ιδεολογιών που υποσκάπτουν τα θεμέλια της ιστορικής προσπάθειας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.