Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Αιματηρές επιθέσεις του ΡΚΚ

Τα συντονισμένα πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε 24 Τούρκους στρατιώτες, στην επαρχία Χακάρι

Α.Ρ., Reuters, AFP


ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Με επιδρομές από ξηράς και αέρος εναντίον κουρδικών θέσεων κατά μήκος των τουρκοϊρακινών συνόρων απάντησε χθες η Αγκυρα στις συντονισμένες κουρδικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 24 Τούρκους στρατιώτες, στην επαρχία Χακάρι. Ο αριθμός των νεκρών λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων δεκαετιών και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υποσχέθηκε «σκληρή εκδίκηση». Τούρκοι στρατιώτες, υπό την εναέρια κάλυψη βομβαρδιστικών και μαχητικών ελικοπτέρων, εξαπέλυσαν χθες επίθεση εναντίον κουρδικών βάσεων στο Ιράκ, εισβάλλοντας σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στη χώρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Η εισβολή άρχισε ώρες μόνον μετά τις συντονισμένες επιθέσεις των Κούρδων του ΡΚΚ σε στρατιωτικά φυλάκια και αστυνομικούς σταθμούς, κοντά στις συνοριακές πόλεις Κουκούρτσα και Ικσέκοβα νωρίς το πρωί.

Χθες, το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, σε αντίποινα για τις απώλειες της οργάνωσης από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τη σύλληψη εκατοντάδων Κούρδων πολιτικών στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firatnews.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε επίσκεψή του στο Καζαχστάν, ενώ οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και οι υπουργοί Αμύνης και Εσωτερικών, έσπευσαν στη μεθόριο προκειμένου να ελέγχουν τις επιχειρήσεις.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Αγκυρα είχε ζητήσει από τη Βαγδάτη να κινηθεί εναντίον των κουρδικών βάσεων στο βόρειο Ιράκ, με το επιχείρημα ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή της» από τις επιθέσεις του ΡΚΚ στο έδαφός της. «Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτοί που μας προκάλεσαν τόσο πόνο θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο», είπε χθες ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στους δημοσιογράφους. «Θα δουν ότι η εκδίκηση γι’ αυτές τις επιθέσεις θα είναι τεράστια και πολλές φορές πιο ισχυρή».

Οι αντάρτες είχαν εντείνει εσχάτως τις επιθέσεις τους στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και τουλάχιστον 18 άμαχοι από τα μέσα Ιουλίου. Την Τρίτη, πέντε αστυνομικοί και τρεις πολίτες, ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι τεσσάρων χρόνων, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας.

Η χθεσινή επίθεση προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης. Μια ομάδα εξαγριωμένων Τούρκων βετεράνων του 27χρονου πολέμου με τους Κούρδους του ΡΚΚ αποπειράθηκε να εισβάλει στο γραφείο του πρωθυπουργού, φωνάζοντας «οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν ποτέ!».

Τις επιθέσεις καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. «Ως φίλος και σύμμαχος, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης της Τουρκίας και του αγώνα τους κατά του ΡΚΚ», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Φράνσις Ρικιαρντόνε.

Οι Αμερικανοί δίνουν πληροφορίες στην Τουρκία, τις οποίες συλλέγουν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συνδράμοντας έτσι στον αγώνα της κατά των Κούρδων μαχητών, και παράλληλα διεξάγουν συνομιλίες με την Τουρκία για την ενδεχόμενη ανάπτυξη αεροσκαφών Predator σε τουρκικό έδαφος όταν οι ΗΠΑ φύγουν από το Ιράκ, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.