Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ο Αριέλ Σαρόν ακόμη ζει



Του Ethan Bronner
The New York Times

Ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος υπέστη συντριπτικό εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από έξι χρόνια και ενώ διατελούσε πρωθυπουργός του Ισραήλ, παραμένει μεν σε κωματώδη κατάσταση, πλην όμως ορισμένες φορές ανταποκρίνεται σε αιτήματα και επιπλέον φέρεται να έχει πάρει βάρος, παρά το γεγονός ότι τρέφεται μόνο ενδοφλεβίως. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο γιος του, Γκιλάντ. «Οταν είναι ξύπνιος με κοιτάζει και κουνάει τα δάκτυλά του όταν του το ζητάω», λέει. «Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να μ’ ακούσει».

Οι λεπτομέρειες γύρω από την κατάσταση της υγείας του κ. Σαρόν κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό από την οικογένειά του. Ο γιος του, ωστόσο, δέχθηκε να αποκαλύψει πράγματα για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ισραηλινής πολιτικής ενόψει της κυκλοφορίας της βιογραφίας του πατέρα του. «Είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δείχνει δυνατός», γράφει ο Γκιλάντ Σαρόν στο βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Σαρόν: Η ζωή ενός ηγέτη». «Τα μάγουλά του έχουν κόκκινο χρώμα και δεν έχει χάσει ούτε ένα κιλό», συνεχίζει. «Αντιθέτως, έχει παχύνει».

Πριν από έναν χρόνο, ο 83χρονος Σαρόν μεταφέρθηκε από νοσοκομείο του Τελ Αβίβ στο ράντσο της οικογένειας στο νότιο Ισραήλ. Εντούτοις, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί, ο Σαρόν επέστρεψε στο νοσοκομείο όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. «Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα γραφειοκρατικό», ισχυρίζεται ο γιος του. «Πιστεύω ότι το καλύτερο για τον ίδιο είναι να επιστρέψει σύντομα στο σπίτι μας», προσθέτει ο ίδιος. Ο Γκιλάντ Σαρόν υποστηρίζει ακόμα ότι κάθε μέρα ένα μέλος της οικογένειας -είτε ο ίδιος είτε ο αδελφός του, Ομρι, είτε η σύζυγός του, Ινμπάλ- τον επισκέπτεται.

«Δεν έχουμε χάσει ούτε μία μέρα».Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί στο Ισραήλ την Τρίτη, ο γιος του Σαρόν υποστηρίζει ότι το 2006 οι γιατροί του συνέστησαν στην οικογένεια να αφήσουν το λεγόμενο «γεράκι» να πεθάνει, καθώς δεν υπήρχαν ελπίδες ανάκαμψης από το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. «Αυτό ήταν κάτι που ποτέ δεν αποδεχθήκαμε εγώ με τον αδελφό μου», γράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.