Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πολεμικά Ισραήλ στην Κύπρο Στρατιωτικές ασκήσεις με μηνύματα προς Τουρκία

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΟΝΑμηνύματα προς την Τουρκία αναμένεται ότι θα στείλουν μαζί Ισραήλ και Κύπρος εντός των αμέσως επόμενων ημερών, αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», περιλαμβανομένης και συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.
Η τεχνική προετοιμασία έγινε σιωπηρά τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως από πλευράς Ισραήλ, με έγκριση της κυβέρνησης της Κύπρου. Σύμφωνα με στοιχεία του «Φ», ειδικό αεροσκάφος του Ισραήλ, έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε πλήρη βαθμονόμηση δεδομένων των αεροδρομίων της Κύπρου, σε καθορισμό πορείας, αποστάσεων, υψομέτρων πτήσης και συνολικών διαδικασιών προσέγγισης ελικοπτέρων, όπως και καθορισμό δυνατοτήτων σημείων προσγείωσης ανά τύπο πτητικού μέσου.

Αυτό έγινε ώστε να καθοριστούν πλήρεις διαδικασίες ασφαλών πτήσεων και ταυτόχρονα προσγειώσεις και απογειώσεις πολεμικών ελικοπτέρων και όχι μόνο, του Ισραήλ προς την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας έχει καθυστερήσει από χρόνια να καθορίσει τέτοιες διαδικασίες γενικά για πτήσεις ελικοπτέρων από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου.

Πρώτο δείγμα των νέων εξελίξεων αναμένεται να γίνει αισθητό τις προσεχείς μέρες, με άσκηση της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, που καλύπτει και την Κύπρο, με εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμων κοντά στην Κύπρο (ήδη έχει εκδοθεί σχετική ειδοποίηση αεροναυτιλίας), αλλά και με ασκήσεις αποπροσγειώσεων (προσγείωση και άμεση απογείωση) ελικοπτέρων σε κυπριακά αεροδρόμια.

Στο μεταξύ, ενώ όλα δείχνουν να προχωρούν θετικά στις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ σε πολιτικό και όχι μόνο διακρατικό επίπεδο, στο ίδιο το Ισραήλ αυξάνεται η δυσφορία στους κύκλους των μεγαλύτερων οικονομικών φορέων της χώρας στον τομέα της ενέργειας, λόγω του ότι σειρά προτάσεων προς την κυπριακή κυβέρνηση δεν έτυχαν απάντησης. Κύρια σημεία αυτής της δυσφορίας είναι η απουσία αποφάσεων σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου αλλά και το τερματικό υγροποίησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ειδικά σε σχέση με το φυσικό αέριο, ήδη έχουν προγραμματιστεί από τους δύο πιο γνωστούς επιχειρηματίες του τομέα στο Ισραήλ, επαφές για εξέταση επίμονων προτάσεων ξένων κολοσσών. Οι προτάσεις αφορούν στην εγκατάσταση πλωτής μονάδας ή μονάδων υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου ως εναλλακτική λύση στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Ισραήλ, εάν καθυστερήσει περαιτέρω ή αν δεν υπάρξει συμφωνία για αγωγό και τερματικό υγροποίησης μέσω Κύπρου.

Πάντως, ο επικεφαλής της DelekΕnergy, πολυεκατομμυριούχος Γιλτσιάκ Τσιούβα, που από τον Οκτώβριο του 2009 ζητά έγκριση συμμετοχής της Delekστα δικαιώματα της Νoble στο Αφροδίτη, ενώ τον Ιανουάριο υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση για αγωγό και τερματικό, μετά τις επαφές του με υπουργούς, προχωρά τώρα ζητώντας συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 20/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.