Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αφγανιστάν: «Υπέρ του Πακιστάν» θα τασσόταν ο Καρζάι σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα τασσόταν υπέρ του Πακιστάν σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυαν επίθεση στη γειτονική χώρα.

Ο Καρζάι έκανε την δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo του Πακιστάν, σύμφωνα με ανακοινωθέν της αφγανικής προεδρίας χθες Κυριακή. «Θεός φυλάξοι, εάν ποτέ γίνει πόλεμος ανάμεσα στο Πακιστάν και στην Αμερική, το Αφγανιστάν θα σταθεί πλάι στο Πακιστάν», είπε ο Καρζάι στην συνέντευξή

του.

«Εάν το Πακιστάν δεχθεί επίθεση και ο λαός του Πακιστάν χρειάζεται βοήθεια, το Αφγανιστάν θα είναι μαζί σας», υποστήριξε ο Καρζάι, χαρακτηρίζοντας «αδελφή» τη γειτονική χώρα.

Ο Καρζάι προέβη στην τοποθέτηση αυτή μόλις μερικές ημέρες αφότου, πλάι στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κατηγόρησε τις αρχές του Πακιστάν ότι παρέχουν καταφύγιο στους Ταλιμπάν που πολεμούν την κυβέρνησή του.

Την Πέμπτη, ο Καρζάι είχε καταγγείλει πως οι Ταλιμπάν «σε πολύ μεγάλο βαθμό ελέγχονται από θεσμούς στο Πακιστάν» -αναφερόμενος στην υπηρεσία πληροφοριών του πακιστανικού στρατού-και επομένως ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν μόνον εάν το θέλει το Ισλαμαμπάντ.

Στη συνέντευξή του στο πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Καρζάι επέμεινε στην άποψη αυτή, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «θα μιλήσει με τους Ταλιμπάν μόλις βρούμε την διεύθυνσή τους και το τηλέφωνό τους».

«Έως ότου αποκτήσουν επίσημο εκπρόσωπο, θα συνεχίσουμε να μιλάμε με το Πακιστάν», πρόσθεσε.

Ο Καρζάι αποπειράθηκε πάντως παράλληλα να κατευνάσει την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν, δηλώνοντας ότι το Αφγανιστάν ευγνωμονεί το Ισλαμαμπάντ διότι δέχθηκε εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες στην διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου στη χώρα. Κάλεσε παράλληλα να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους εξτρεμιστές στο Πακιστάν, λέγοντας ότι και η χώρα αυτή καθίσταται «θύμα της τρομοκρατίας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.