Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ρωσία: «Περίεργη» πώληση παρεμβολέων στο Ιράν



Μια πολύ κρίσιμη πώληση αμυντικού υλικού έκανε η Ρωσία στο Ιράν. Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAfile, η Μόσχα πούλησε στην Τεχεράνη του υψηλής τεχνολογίας παρεμβολείς ηλεκτρονικών.

Πρόκειται για τους παρεμβολείς Avtobaza που μπορούν να εντοπίσουν και να παρεμβάλουν 60 στόχους, αεροσκάφη ή πυραύλους, εντός ακτίνας 150 χλμ και σε γωνίες 360 μοιρών. Το σύστημα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από διαμόρφωση κίνησης εντός 20 λεπτών. Το Avtobaza είναι τμήμα ενός ολοκληρωμένου δικτύου αεράμυνας, καθώς διασυνδέεται με τα υπόλοιπα τμήματα, ραντάρ και αντιαεροπορικά όπλα, μέσω οπτικών ινών.


Σύμφωνα πάντα με το DEBKAfiles, στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, δημιουργήθηκαν υποψίες από το γεγονός ότι την ανακοίνωση της πώλησης του συστήματος έκανε ο Κωνσταντίν Μπιριούλιν, επικεφαλής τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και όχι ο Εκπρόσωποι Τύπου των αμυντικών βιομηχανιών, όπως συνηθίζεται. Αυτό εκλαμβάνεται ως χειρισμός της πώλησης όπλων στο Ιράν, ως στρατηγικής σημασίας και όχι ως μια απλή εμπορική συναλλαγή.

Η Ρωσία δηλώνει ότι η πώληση του συστήματος είναι καθαρά αμυντική και ότι δεν παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το Ιράν. Δεν αφορά την πώληση όπλων, όπως αεροσκάφη και υποβρύχια. Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ θεωρούν ότι η πώληση αυτή είναι ρωσικό στρατήγημα και ότι οι παρεμβολείς Avtobaza είναι η αρχή της πώλησης πλήρους πακέτου συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, επιτρέποντας στην Τεχεράνη να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει στόχους όχι μόνο επάνω από το ιρανικό έδαφος, αλλά σε ολόκληρο τον Περσικό Κόλπο και όλη την Κασπία Θάλασσα.
http://www.defence-point.gr/news/?p=24891

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.