Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Προειδοποίηση για χιλιάδες τόνους πυρομαχικών χωρίς επίβλεψη στη Σύρτη

Χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών χωρίς καμία επίβλεψη βρίσκονται γύρω από την Σύρτη, λέει η HRW.

Ένα οπλοστάσιο δεκάδων χιλιάδων τόνων πυρομαχικών από τον στρατό του ανατραπέντος ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι παραμένει χωρίς καμία επίβλεψη μέσα στην έρημο, 120 χλμ. νότια της Σύρτης, δήλωσε σήμερα ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Το οπλοστάσιο περιλαμβάνει περίπου 80 υπόγειες, οχυρές αποθήκες (μπούνκερ) από τσιμέντο βαμμένες στο χρώμα της άμμου για την αποθήκευση των πυρομαχικών, ως επί το πλείστον ρωσικής και γαλλικής κατασκευής.

Σε μία από αυτές τις αποθήκες, το Γαλλικό Πρακτορείο έχει μετρήσει περίπου 8.000 οβίδες των 100 χιλιοστών. Σε άλλους χώρους, εκατοντάδες βόμβες των 250, 500 και 900 κιλών, που ρίχνονται από αεροσκάφη, είναι συσσωρευμένες σε στοίβες ύψους πολλών μέτρων, αλλά και ρουκέτες, βόμβες διασποράς, βλήματα πυροβολικού και όλμων όλων των διαμετρημάτων, καθώς και πυρομαχικά αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων.

Η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW) σε ανακοίνωση της εκφράζει την ανησυχία της για το ότι «πολλές αποθήκες έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό λεηλατηθεί» στην περιοχή την οποία έλεγξε και όπου η πρόσβαση είναι τελείως ελεύθερη.

Γύρω από το χώρο αποθήκευσης, χιλιάδες κιβώτια πυρομαχικών πυροβολικού όλων των διαμετρημάτων βρίσκονται πεταμένα στην άμμο, και είναι διασκορπισμένα σε πολλές δεκάδες στρέμματα. Σύμφωνα με την Human Rights Watch, «χωρίς αμφιβολία μετακινήθηκαν για να μην καταστραφούν από μια αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ».

Ένας επιθεωρητής της ΜΚΟ εκτιμά την ποσότητα των πυρομαχικών που είναι αποθηκευμένα σε «δεκάδες χιλιάδες τόνους».

Σε μια άλλη τοποθεσία στα περίχωρα της Σύρτης (360 χλμ ανατολικά της Τρίπολης), όπου είχε καταφύγει ο Μουάμαρ Καντάφι κατά τις τελευταίες εβδομάδες, πριν σκοτωθεί την Πέμπτη, επιθεωρητές της HRW βρήκαν «τουλάχιστον 14 άδεια κιβώτια» τα οποία πρέπει να περιείχαν «28 πυραύλους SA-24 ένας από τους πλέον εξελιγμένους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος» που μπορεί να καταρρίψει ένα πολιτικό αεροσκάφος κατά την πτήση.

«Περισσότεροι από 20 πύραυλοι εδάφους-αέρος SA-7», επίσης ρωσικοί «παρέμεναν στην αρχική τους συσκευασία», λέει η ΜΚΟ.

Η τελευταία εκφράζει την ανησυχία της για το ότι κατά τη διάρκεια της επιθεώρησής της «άμαχοι και ένοπλοι αντικανταφικοί μαχητές έφθασαν εκεί με ημιφορτηγά (pick-up) για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερα όπλα».

Το HRW σημειώνει την «αποτυχία» του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), να «ασφαλίσει τα αποθέματα όπλων», ενώ «εδώ και μήνες προειδοποιούμε το CNT και το ΝΑΤΟ» για τον κίνδυνο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.