Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κακώς εισήλθε στην Ευρωζώνη το 2001 εξέφρασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος όμως πρόσθεσε ότι σήμερα η Ευρώπη θα τη βοηθήσει να σωθεί. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σαρκοζί είπε χαρακτηριστικά: «Ηταν λάθος, επειδή η Ελλάδα εντάχθηκε με στοιχεία που ήταν ανακριβή... δεν ήταν έτοιμη». Οταν όμως ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, απάντησε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή» και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά τις αποφάσεις της συνόδου. Τις αποφάσεις χαιρέτισε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η Ε.Ε. έβαλε ένα «κρίσιμο θεμέλιο» για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Περιμένουμε να δούμε την πλήρη ανάπτυξη και τη γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου των Ευρωπαίων ηγετών».
Θετική ήταν η υποδοχή των αποφάσεων της συνόδου και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Επιτέλους, η Ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», επισήμανε το αμερικανικό δίκτυο CNN, ενώ δημοσίευμα των New York Times τόνιζε στον τίτλο του ότι «η Ευρώπη συμφωνεί στα βασικά σημεία σχεδίου για την επίλυση της κρίσης». Η Wall Street Journal υπογράμμιζε στο βασικό θέμα της ότι «η Ε.Ε. πέτυχε συμφωνία για τα ελληνικά ομόλογα». Οι Financial Times ότι «η ελληνική συμφωνία αποδείχθηκε η πιο δύσκολη από όλα τα σημεία του τριπλού σχεδίου διάσωσης». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατάφεραν να φτάσουν την τελευταία στιγμή σε συμφωνία, ωστόσο απέχουν ακόμα αρκετά από το να ολοκληρώσουν τα σχέδια για την περικοπή του χρέους της Ελλάδας». Οσο για τους αναλυτές, ο οικονομολόγος της JP Morgan, Νίκολα Μάι, θεωρεί ότι «το haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα αναμφισβήτητα φέρνει τη διατηρησιμότητα του χρέους στη σφαίρα του πιθανού, ωστόσο η συγκεκριμένη θέση είναι εύθραυστη και εξαρτάται από μια σειρά κάπως αισιόδοξων μακροοικονομικών προβλέψεων». Αρκετοί οικονομολόγοι κρίνουν ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την απαιτούμενη δύναμη πυρός, ενώ το περιοδικό Economist χαρακτηρίζει το σχέδιο «μπερδεμένο και μη πειστικό»: «Μπερδεμένο, διότι η οικονομική αρχιτεκτονική του είναι υπερβολικά έξυπνη για το καλό του και διότι είναι ευάλωτη σε απρόβλεπτες συνέπειες. Μη πειστικό, διότι απουσιάζουν πάρα πολλές λεπτομέρειες και επειδή το πρόγραμμα στον πυρήνα του δεν φαίνεται απολύτως έτοιμο να φέρει εις πέρας το έργο της προστασίας του ευρώ... Πρόκειται για το τρίτο συνεκτικό πακέτο της Ευρωζώνης σε διάρκεια ενός έτους, αλλά πιθανότατα να μην είναι το τελευταίο».
Ο αναλυτής του BBC Γκάρι Χιούιτ παρατηρεί ότι «το τεστ βρίσκεται στις προσεχείς εβδομάδες» και εκτιμά ότι «η Ελλάδα έχει μεν πλέον στη διάθεσή της μια ευκαιρία να ξεφύγει από την παγίδα χρέους, όμως τίθεται αντιμέτωπη με πολλά χρόνια λιτότητας».
Χαμηλούς τόνους κράτησε η γερμανική Handelsblatt, αμφιβάλλοντας για το αν είναι δικαιολογημένη η ευφορία. Το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua σχολίασε το αποτέλεσμα της συνόδου ως «θετικό, αλλά γεμάτο δυσκολίες». Η ιταλική La Repubblica έγραψε με κάποια δόση χιούμορ ότι «οι Ευρωπαίοι χρειάστηκαν δέκα ώρες για να τετραγωνίσουν τον κύκλο». Η γαλλική Le Monde επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να αποφύγουν τα χειρότερα με μια συμφωνία ρεαλιστική, αλλά κάπως μετριοπαθή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.