Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

Εννέα νεκροί σε διαφορετικές επιθέσεις στο Ιράκ.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 22 τραυματίστηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στο Ιράκ, οι οποίες σημειώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ και σήμερα το πρωί στη Μοσούλη και στα νότια της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Περίπου στις 09:00 το πρωί «ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο μία περίπολο του ιρακινού στρατού στη συνοικία αλ Ζούχουρ» στη Μοσούλη εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες και να τραυματιστούν τρεις πολίτες, όπως δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας της πόλης.

Στην ίδια συνοικία ένα ακόμη παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σκοτώνοντας δύο αμάχους και τραυματίζοντας ακόμη 16, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στην Ισκαντιρίγια, 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας «με βόμβες» εναντίον της κατοικίας ενός σιίτη ιερωμένου υπεύθυνου για την προσευχή της Παρασκευής, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας.

Η σύζυγος και η κόρη του ιερωμένου σκοτώθηκαν, ενώ ο ίδιος και ο γιος του τραυματίστηκαν.

Εξάλλου και ο δήμαρχος της Ισκαντιρίγια σκοτώθηκε χθες το βράδυ από ενόπλους, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η οποία διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος ανήκε στο κίνημα του ριζοσπάστη σιίτη πνευματικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

Ένας ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη ένας τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον περιπόλου στην επαρχία Ισκαντιρίγια.

Τέλος επτά Ιρανοί προσκυνητές τραυματίστηκαν όταν την ώρα που περνούσε το λεωφορείο που τους μετέφερε εξερράγη μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε σήμερα ότι η ασφάλεια της περιοχής του δεν θα επηρεαστεί από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, όμως εξέφρασε την ανησυχία του για το υπόλοιπο Ιράκ.

Τα σχόλια του Μπαρζανί είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση από τις κουρδικές αρχές μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το Ιράκ στις 31 Δεκεμβρίου.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στο τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Μπαρζανί στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κιρκούκ.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον κυβερνήτη και τοπικούς αξιωματούχους του Κιρκούκ ο Κούρδος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια της πόλης. «Δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να πιστέψουν ότι το Κιρκούκ είναι ανοιχτό πεδίο για τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους».

Όσον αφορά την ασφάλεια του υπόλοιπου Ιράκ ο Μπαρζανί εξέφρασε την ανησυχία του. «Απ' όσο γνωρίζουμε ο ουρανός μας είναι εκτεθειμένος, τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας δεν προστατεύονται πλήρως, οπότε η κατάσταση της ασφάλειας θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της ασφάλειας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς, τα βάσανα και οι περιπέτειες του μαρτυρικού Ιρακινού λαού, δεν πέρασαν ακόμα!
    Οι Αμερικανοί σε λίγους μήνες θα αποχωρήσουν υπό τη μορφή των στρατευμάτων κατοχής καθώς και οι υπόλοιποι αλλοεθνείς στρατιωτικοί συνοδοί των.
    Το έχουμε ήδη επισημάνει προ πολλού. Μόλις αποχωρήσει και ο τελευταίος στρατιώτης, η χώρα θα περιέλθει σε μία περιδίνηση εμφιλιοπολεμική.
    Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου τα think tanks των Αμερικανών...
    Έτσι, θα πρέπει να περιμένουμε, πολύ γρήγορα, την εμφάνιση ένος νέου Δικτάτορα τύπου "Σαντάμ Χουσείν", που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, προς χάριν φυσικά των Δυτικών Συμμάχων.
    Που, πριν την επέμβαση, (τι ειρωνεία!), εμάχοντο για...την εγκαθίδρυση των Δημοκρατικών θεσμών σ'αυτή τη πολύπαθη χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.