Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το Πρόβλημα της Ευρώπης

Ο τέως καγκελάριος της Δ. Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία σχετικά με το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης στο αποχαιρετιστήριο πάρτι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας για τον μέχρι τότε πρόεδρό της, Jean-Claude Trichet. Σύμφωνα με τον τ. καγκελάριο "μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης από τα υπερβολικά επίπεδα χρέους των επιμέρους χωρών της ζώνης του Ευρώ" είναι η "δραματική αποτυχία" της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας, μια "κραυγαλέα αδυναμία" για φαντασία και θάρρος, η οποία ντροπιάζει τη μνήμη των οραματιστών ιδρυτών της Ένωσης. Αξίζει να παραθέσουμε εδώ το κομμάτι της ομιλίας του, όπου ο Χέλμουτ Σμιτ συνδέει το εθνικό συμφέρον με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και υπενθυμίζει την ανάγκη για θαρραλέους ηγέτες και αλληλεγγύη:

"Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβεται, επομένως, στο εθνικό συμφέρον όλων μας, είτε είμαστε Γάλλοι ή Πολωνοί, Σλοβάκοι ή Έλληνες. Και θα διατηρήσουμε σίγουρα όλα εθνικά χαρακτηριστικά μας, τη γλώσσα μας και τα ξεχωριστά κράτη μας. Παρ 'όλα αυτά, πρέπει να συνεργαστούμε πολύ καλύτερα από ό, τι κάνουμε σήμερα. Και εκείνοι που είναι προσωρινά ισχυρότεροι πρέπει βεβαίως να βοηθήσουν εκείνους που είναι πιο αδύναμοι.

Από το Σχέδιο Schumann το 1950, ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει σημειώσει πρόοδο που ήταν αδιανόητη εκείνη την εποχή. Σχεδόν όλη η Ευρώπη απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη. Ποιος θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ότι αυτό θα ήταν δυνατό;

Μας βοήθησαν σε αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μας βοήθησαν οι διορατικοί Ευρωπαίοι. Ανέφερα μερικούς από αυτούς νωρίτερα, και θα ήθελα επίσης να αναφέρω τον Winston Churchill, καθώς και τον Λεχ Βαλέσα και τον Vaclav Havel. Λάθη έγιναν, βέβαια, και υπήρξαν επίσης οπισθοδρομήσεις. Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι σε μια πολύ δύσκολη φάση."

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία στην ελληνική ιστοσελίδα του Foreign Affairs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.