Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστίνης για εισηγήσεις σχετικά με το εδαφικό, ασφάλεια

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να εισηγηθούν προτάσεις για το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας εντός τριών μηνών, συνεχίζοντας τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συναντήθηκαν με τους απεσταλμένους του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) ύστερα από αρκετές προσπάθειες κατά το παρελθόν για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

«Οι πλευρές συμφώνησαν με το Κουαρτέτο να προτείνουν γενικές προτάσεις για το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας εντός τριών μηνών, στο πλαίσιο της κοινής μας δέσμευσης στο στόχο των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας έως τα τέλη του 2012», δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ εκ μέρους του Κουαρτέτου.

Το εδαφικό και η ασφάλεια είναι δύο θέματα που καθυστέρησαν τη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με τη διακοπή τους πριν από περίπου ένα χρόνο εξαιτίας της ανέγερσης από το Ισραήλ νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι απεσταλμένοι του Κουαρτέτου κάλεσαν τις δύο πλευρές να «επαναλάβουν τις απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους», ενώ είπαν πως θα έχουν συναντήσεις με τις πλευρές τις επόμενες 90 ημέρες.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του διαπραγματευτή του Γιτζχάκ Μόλχο με τους απεσταλμένους του Κουαρτέτου, ότι το Ισραήλ θέλει να επαναλάβει τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς όρους.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του Κουαρτέτου, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι θα είναι «έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν η Ισραήλ παγώσει το σύνολο της εποικιστικής του δραστηριότητας και αποδεχτεί σαφείς όρους αναφοράς, ειδικά τα σύνορα του 1967».

Με δεδομένη την απουσία ειρηνευτικών συνομιλιών, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, ένα διάβημα στο οποίο αντιτάχθηκε το Ισραήλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.