Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Εκλογές στην Τυνησία



Οι Ισλαμιστές αναδεικνύονται ως ισχυρή δύναμη

ΤΥΝΙΔΑ. Επί δεκαετία πολιτικός κρατούμενος, μηχανικός, με το σημάδι του ευσεβούς μουσουλμάνου στο κούτελο, ήπιος και με καλές διασυνδέσεις με την Ουάσιγκτον είναι ο πιθανότερος νέος πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χαμαντί Τζμπελί. Τα αποτελέσματα των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην ιστορία της Τυνησίας κατέγραψαν μια έκπληξη που δεν είχε αποτυπωθεί από τις δημοσκοπήσεις, την άνοδο του νέου κόμματος «Αρίντα Τσααμπία», που βασίστηκε σε ένα μείγμα λαϊκισμού, ισλαμισμού και τοπικισμού, καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό του εύπορου ιδιοκτήτη του.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην ιστορία της Τυνησίας, που έγιναν την Κυριακή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα (Αναγέννηση) που σύμφωνα με τις δικές του μετρήσεις έχει συγκεντρώσει 40% των ψήφων, έχει επιδοθεί σε εκστρατεία καθησυχασμού, δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει «θεοκρατία». Προχθές οι υπεύθυνοι του κόμματος συναντήθηκαν με επιχειρηματίες και δήλωσαν ότι το χρηματιστήριο πρέπει να ανοίξει σε περισσότερες εταιρείες, όχι μόνο στον στενό επιχειρηματικό κύκλο της ελίτ του εκδιωχθέντος δικτάτορα Μπεν Αλί. «Στο οικονομικό πεδίο το κόμμα είναι αρκετά συντηρητικό. Είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας» δήλωσε ο αναλυτής Ζαν Μπατίστ Γκαλοπέν.

Λίγο μετά την ανατροπή του Μπεν Αλί και τη νομιμοποίηση των ισλαμιστών, ο Τζμπελί, που προτείνεται τώρα ως πρωθυπουργός από το Ενάχντα, πραγματοποίησε ταξίδι στην Ουάσιγκτον, όπου φέρεται να κέρδισε τις εντυπώσεις. Όμως κάποιες γυναίκες στα δυτικοποιημένα προάστια της Τύνιδας εκφράζουν φόβους ότι η νίκη των ισλαμιστών θα οδηγήσει σε σταδιακή μεταμόρφωση της χώρας στο κοινωνικό πεδίο. «Και το Ιράν ήταν πολύ ανοικτή κοινωνία» επισημαίνουν. Όμως η επανάσταση που άλλαξε άρδην τη ζωή των γυναικών στο Ιράν το 1979 ήταν ισλαμική, ενώ η επανάσταση των αρχών του 2011 στην Τυνησία ήταν νεανική και κοσμική. Οι επικεφαλής του Ενάχντα έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το πρότυπό τους είναι το κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και όχι θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν.

Το Ενάχντα συνεχίζει τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τα κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης. Τόσο η συντακτική συνέλευση όσο και κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχουν χαρακτήρα προσωρινό, με εντολή την κατάρτιση νέου συντάγματος.

Η αραβική άνοιξη είχε χθες την τιμητική της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο απένειμε βραβείο Ζαχάρωφ σε ακτιβιστές από πολλές αραβικές χώρες. Μετά θάνατον τιμήθηκε ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ο πτυχιούχος πλανόδιος έμπορος φρούτων που τον Δεκέμβριο του 2010 αυτοπυρπολήθηκε σε φτωχή πόλη της κεντρικής Τυνησίας, διαμαρτυρόμενος για τη φτώχεια και την περιφρόνηση των αρχών. Τιμήθηκε επίσης ο Αιγύπτιος ακτιβιστής Ασμά Μαχφούζ, ο Λίβυος αντιφρονών Αχμέντ Αλ Ζουμπαΐρ αλ Σανούσι, ο Σύρος δικηγόρος Ραζάν Ζεϊτουνέχ και ο Σύρος σκιτσογράφος Αλί Φαρζάτ.

ΠΗΓΗ: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.