Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κυβερνοπλήγματα κατά αμερικανικών και ιαπωνικών στόχων

Η ιαπωνική βουλή και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ μεταξύ των στόχων κυβερνοεπιθέσεων.


Υπολογιστές στην ιαπωνική κάτω βουλή αποτέλεσαν τους στόχους κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες προήλθαν από server που βρίσκεται στην Κίνα, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτεθειμένα «ευαίσθητα» δεδομένα για διάστημα ενός μήνα.

Το κύμα επιθέσεων, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν» ξεκίνησε τον Ιούλιο, αλλά δεν έγινε αναφορά μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Ο Οσάμου Φουτζιμούρα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είπε πως δεν είχε ενημερωθεί για τις επιθέσεις προηγουμένως, αλλά η κυβέρνηση διερευνούσε το όλο ζήτημα.

Κατά την «Ασάχι», στελέχη της κάτω βουλής ζήτησαν από το προσωπικό και τους βουλευτές να αλλάξουν τα network ID τους και τους κωδικούς τους, λόγω φόβων παραβίασης των δικτύων τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι υπολογιστές κάποιων πολιτικών και ένας από τους servers χτυπήθηκαν από Trojan με πρόγραμμα που επέτρεψε σε server στην Κίνα να κλέψει κωδικούς και άλλες πληροφορίες. Ο αυτουργός των επιθέσεων είναι άγνωστος- παρά το ότι ο server βρισκόταν στην Κίνα, θεωρείται ότι ενδεχομένως να μην έχουν προέλθει από τη Λαϊκή Δημοκρατία, αλλά από άλλη χώρα.

Η επίθεση ξεκίνησε με το άνοιγμα ενός συνημμένου αρχείο σε ένα e-mail κατά τα τέλη του Ιουλίου.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας επίσης ανέφερε ότι δέχτηκε σειρά κυβερνοεπιθέσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη για βελτίωση της «θωράκισης» των υπολογιστικών του συστημάτων. Στην αναφορά δεν κατονομαζόταν ο υπαίτιος ή οι επιπτώσεις των επιθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ενέργειας συμπεριλαμβάνεται και η διαχείριση των αποθηκευμένων πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ (μέσω της Διεύθυνσης Εθνικής Πυρηνικής Ασφαλείας- National Nuclear Security Administration, NNSA).

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 60% περισσότερα τρωτά σημεία στα συστήματα του υπουργείου σε σχέση με μελέτη του 2010. Στην αναφορά γίνεται λόγος για «επιτυχείς επιθέσεις» και δεν διευκρινίζεται αν η NNSA προστατεύτηκε επαρκώς.

Κατά τον Κένεθ Πάουερς, της NNSA, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία «δεν αποτελούν ρίσκα».

Πίσω στην Ιαπωνία, εξακολουθεί να «δημιουργεί πονοκεφάλους» η σειρά επιθέσεων κατά της Mitsubishi Heavy, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της άμυνας. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, ενδεχομένως να εκλάπησαν πληροφορίες σχετικά με πολεμικά αεροσκάφη και πυρηνικούς σταθμούς. Σύμφωνα πάλι με την «Ασάχι Σιμπούν», εντοπίστηκαν μεταδόσεις δεδομένων από κάποιους υπολογιστές της εταιρείας, τα οποία είχαν να κάνουν με πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ άλλες πληροφορίες που βρέθηκαν εκτεθειμένες αφορούν το σχεδιασμό και εξοπλισμό πυρηνικών αντιδραστήρων στην κατασκευή των οποίων έχει εμπλακεί η Mitsubishi Heavy.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.