The New York Times
Η Αλ Κάιντα δεν είναι γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση, αλλά, όπως φάνηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σομαλία, η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε ένα καινούργιο εγχείρημα: τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε μια σουρεαλιστική σκηνή, ένας άνδρας με μαντίλι γύρω από το πρόσωπό του στεκόταν στη μέση ενός στρατοπέδου γεμάτου από λιμοκτονούντες ανθρώπους και ανακοίνωσε ότι είχε έρθει στη Σομαλία για λογαριασμό του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, του ηγέτη της Αλ Κάιντα κι ότι η Αλ Κάιντα ήταν πρόθυμη να βοηθήσει τα θύματα της πείνας. Σύμφωνα με μάρτυρες και φωτογραφίες από το συμβάν, περιτριγυριζόταν από μασκοφόρους ενόπλους, οι οποίοι φορούσαν καθαρά άσπρα γιλέκα, όπως οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο κ. Αμπού Αμπντουλά Αλμουχατζίρ, όπως αυτοπροσδιορίστηκε, βρισκόταν επικεφαλής ενός φορτίου σιτηρών, με δωρητή την Αλ Κάιντα, καθώς πάνω στα σακιά υπήρχε η επιγραφή «Εκστρατεία της Αλ Κάιντα για λογαριασμό του μάρτυρα Μπιν Λάντεν».
Ακόμη πιο περίεργο, το δέρμα του κ. Αλμουχατζίρ ήταν λευκό (η μαντίλα του άνοιγε σε κάποια σημεία) και μιλούσε άπταιστα αγγλικά, με αμερικανική προφορά. Είπε ότι οι αδελφοί στην Αλ Κάιντα είχαν φέρει στάρι, γάλα σκόνη και χουρμάδες για τα θύματα της πείνας κι ότι ο κ. Ζαουάχρι τον είχε στείλει στη Σομαλία, για να μεταφέρει τους χαιρετισμούς και τη συμπάθειά του.
Η Σομαλία παραπαίει από κρίση σε κρίση, αφότου κατέρρευσε η κεντρική κυβέρνηση το 1991. Η πείνα σαρώνει τις νότιες περιοχές και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα και πιθανότατα θα πεθάνουν άλλοι 750.000 μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αδίστακτων ανταρτών της Σαμπάμπ, που έχουν συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα κι έχουν απαγορεύσει τη μουσική, το ποδόσφαιρο, ακόμη και τις δυτικές οργανώσεις αρωγής σε περίοδο ξηρασίας και πείνας. Η ανίσχυρη μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας είναι περιορισμένη στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και περικυκλωμένη από τη Σαμπάμπ σχεδόν απ’ όλες τις πλευρές.
Στο στρατόπεδο, που βρίσκεται υπό τη διοίκηση της Σαμπάμπ και το οποίο επισκέφθηκε ο κ. Αλμουχατζίρ στα περίχωρα του Μογκαντίσου, η Σαμπάμπ έχει ουσιαστικά φυλακίσει χιλιάδες πεινασμένους ανθρώπους. Μάρτυρες είπαν ότι αντάρτες της Σαμπάμπ έβγαλαν διά της βίας απεγνωσμένους ανθρώπους από λεωφορεία και τους πήγαν στο στρατόπεδό τους, απειλώντας τους με όπλα.
Το επεισόδιο θέτει το ερώτημα: τι ακριβώς είναι σήμερα η Αλ Κάιντα; Είναι μια φιλοσοφία που καθένας μπορεί να ασπαστεί; Ή είναι μια οργάνωση με κεντρική διοίκηση, που στέλνει απεσταλμένους σε αποστολές δημοσίων σχέσεων, σε χώρες όπως η Σομαλία; Είναι ο μυστηριώδης κ. Αλμουχατζίρ πραγματικός αντιπρόσωπος της Αλ Κάιντα ή υποδύεται κάτι τέτοιο; Σομαλοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Αλ Κάιντα συνεργάζεται με τη Σαμπάμπ κι ότι η διανομή τροφίμων ήταν απλώς προπαγάνδα. «Θέλουν να εκμεταλλευτούν τους πεινασμένους ανθρώπους για να στρατολογήσουν παιδιά», είπε ο Αμπντουλκαντίρ Χουσεΐν Μοχάμεντ, ο υπουργός Πληροφοριών της μεταβατικής κυβέρνησης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_18/10/2011_459753
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.