Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε διαδηλώσεις στην Υεμένη



Αιτούνται την απομάκρυνση του Σάλεχ από την εξουσία.

Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, άνοιξαν πυρ και έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών σήμερα, Τρίτη, στη Σαναά στην διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα στη Σαναά την απομάκρυνση του Σάλεχ από την εξουσία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να βρει το θάνατο και να υπάρξουν πάνω από 40 τραυματισμοί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές, που εκτιμάται ότι ήταν αρκετές χιλιάδες, αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν στη συνοικία αλ Κάα, που ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο.

Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 διαδηλωτές από πραγματικά πυρά ενώ αρκετοί ακόμα αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν παράλληλα σε κινητοποίηση εναντίον του προέδρου στην Τάιζ.

Από την 15η ως την 18η Οκτωβρίου τουλάχιστον 23 διαδηλωτές και δύο στρατιωτικοί που είχαν αποσκιρτήσει σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της παραπομπής του Σάλεχ στην δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή κλιμάκωσε την πίεση στον πρόεδρο Σάλεχ υιοθετώντας ομόφωνα μια απόφαση με την οποία απαιτεί να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματίσει την καταστολή των διαδηλώσεων.

Στο μεταξύ οι εξαγωγές αερίου από τον τερματικό σταθμό Μπαλχάφ, στον Κόλπο του Άντεν, αναμένεται να ξαναρχίσουν αύριο (Τετάρτη) μετά την επισκευή ενός αγωγού που είχε υποστεί ζημιές από μια επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία Yemen LNG.

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου είχαν διακοπεί από το σταθμό αυτό την 15η Οκτωβρίου μετά από επίθεση με ρουκέτες στην περιοχή αλ Χαντίνα, στην επαρχία Σάμπουα.

«Η Yemen LNG ολοκλήρωσε τις επισκευές του αγωγού» και ο τερματικός σταθμός «θα λειτουργήσει ξανά την 26η Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανακοινωθέν της εταιρίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Φρανσουά Ραφέν.

Ο Ραφέν ανέφερε ότι όλες οι παραδόσεις του Νοεμβρίου θα γίνουν κανονικά, οι παραδόσεις που αναβλήθηκαν τον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ πρόσθεσε ότι «η παρακολούθηση και η φρούρηση» του αγωγού θα ενταθεί.

Εξάλλου, σήμερα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε βάση στη νότια επαρχία Λάχτζι. Τρεις Σύροι τεχνικοί και δύο στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης σκοτώθηκαν όταν το ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος έπεσε στη βάση αλ Άναντ, ανέφερε ειδησεογραφικός ιστότοπος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.