Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Λιβύη: Δεν θα γίνει νεκροτομή στο πτώμα του Καντάφι

Η φυλή του ζητεί η ταφή να γίνει στη Σύρτη.Ο Καντάφι διοχέτευσε τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό.

Αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που εδρεύει στη Μισράτα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει νεκροψία στη πτώμα του πρώην Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, του οποίου η σορός έχει εκτεθεί σε αυτή την πόλη.

«Δεν θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή σήμερα, ούτε άλλη ημέρα. Κανείς δεν θα εξετάσει το πτώμα» (του Καντάφι), είπε ο Φάτι Μπασάγα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου στη Μισράτα.

Η σορός του Καντάφι έχει εκτεθεί σε ένα χώρο με χαμηλή θερμοκρασία σε μια αγορά στη Μισράτα, όπου και η σορός του γιου του Μουτάσιμ μεταφέρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Το πρωί κάτοικοι της πόλης σχημάτιζαν ουρά εκατοντάδων μέτρων για να δουν από κοντά τους δύο νεκρούς, να κείτονται ο ένας δίπλα στον άλλον, καλυμμένους με κουβέρτα με το κεφάλι τους να διακρίνεται μόνο.

Την ίδια ώρα η φυλή του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να παραδώσει τη σορό του 69χρονου συνταγματάρχη ώστε να γίνει η ταφή στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, όπως προβλέπουν οι ισλαμικοί κανόνες.

«Καλούμε τον ΟΗΕ, τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και τη Διεθνή Αμνηστία να ασκήσουν πιέσεις στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ώστε να παραδώσει τις σορούς των μαρτύρων στη φυλή μας στη Σύρτη και να επιτρέψει την ταφή τους, σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα», τονίζει η φυλή σε ανακοίνωσή της, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Rai.

Το Al Rai, που εδρεύει στη Συρία, μετέδωσε επίσης ότι οι συγγενείς ζήτησαν από τις νέες λιβυκές αρχές να παραδώσουν άμεσα τις σορούς του Καντάφι, του γιου του και άλλων Λίβυων που σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη Σύρτη.

Επενδύσεις 200 εκατ. δολάρια από τον Καντάφι στο εξωτερικό

Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times ο Μουάμαρ Καντάφι διοχέτευσε μυστικά από τη Λιβύη για επενδύσεις στο εξωτερικό τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο αυτού που εκτιμούσαν οι δυτικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται υψηλόβαθμους Λίβυους αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ανακάλυψαν την περασμένη άνοιξη ότι το λιβυκό καθεστώς διέθετε περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ταχύτατα πάγωσαν τους λογαριασμούς αυτούς ώστε να εμποδίσουν μέλη του περιβάλλοντος του Καντάφι να μεταφέρουν τα χρήματα αλλού, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας είχαν κατασχέσει από την πλευρά τους ποσό περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών, ο Καντάφι φέρεται να είχε και καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς εκτός των ΗΠΑ, οπότε, το συνολικό ποσό ανερχόταν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτενείς έρευνες των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και λιβυκών αρχών κατέληξαν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι ο Καντάφι διοχέτευε μυστικά επί δεκαετίες δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, για κερδοφόρες επενδύσεις σε σχεδόν κάθε μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας, προσθέτει η εφημερίδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών ήταν τοποθετημένο σε κυβερνητικούς οργανισμούς της Λιβύης, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης, η Libyan Foreign Bank και σε επενδυτικές εταιρίες όπως η Libya African Investment Portfolio.

Ο Καντάφι και τα μέλη της οικογένειάς του μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογαριασμό, γράφει ακόμη η εφημερίδα.

Ο Καντάφι, 69 ετών, ο οποίος διέφευγε μετά την πτώση του καθεστώτος της Τρίπολης στα τέλη Αυγούστου, συνελήφθη την Πέμπτη στη γενέτειρά του, τη Σύρτη (360 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης). Λίγο μετά τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά κάτω από ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η χήρα του Καντάφι ζητεί την διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ

Η χήρα του Μουάμαρ Καντάφι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο πρώην ηγέτης της Λιβύης, μετέδωσε σήμερα τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στον Καντάφι.

«Καλούμε τα Ηνωμένα Εθνη να ερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου του μουτζαχίντ (ιερού πολεμιστή) Μουάμαρ Καντάφι,» δήλωσε η Σάφια Καντάφι σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al Rai που εδρεύει στη Συρία.

«Είμαι υπερήφανη για το θάρρος που επέδειξε ο σύζυγός μου και οι γιοί μου που αντιμετώπισαν την επιθετικότητα 40 χωρών και των αντιπροσώπων τους επί έξι μήνες και πέθαναν ως μάρτυρες,» είπε η Σάφια.

Η Σάφια Καντάφι διέφυγε στην Αλγερία μαζί με την κόρη της Αϊσα και δύο από τους γιούς του Καντάφι-- τον Χάνιμπαλ και τον Μοχάμεντ-- τον Αύγουστο που οι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.