Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο Καντάφι σκοτώθηκε έξω από τη Σύρτη

Η πόλη βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του μεταβατικού στρατού

ΤΡΙΠΟΛΗ. Η σκληρή τηλεοπτική εικόνα του ματωμένου προσώπου του νεκρού συνταγματάρχη Καντάφι, που μέχρι αργά χθες το βράδυ έκανε τον γύρο του κόσμου, ήρθε να σφραγίσει οριστικά και αμετάκλητα το τέλος εποχής για το αυταρχικό καθεστώς που ο ίδιος ίδρυσε πριν από 42 χρόνια. Οι λεπτομέρειες του βίαιου θανάτου τού μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα της Λιβύης παραμένουν αδιευκρίνιστες, με τον υπουργό Πληροφοριών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), Μαχμούντ Σαμάμ, να επιμένει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών έξω από τη Σύρτη, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον απόλυτο έλεγχο του μεταβατικού στρατού. Νωρίτερα, ωστόσο, πηγές προσκείμενες στον στρατό του NTC διέρρεαν ότι νατοϊκά μαχητικά έπληξαν στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαινε ο συνταγματάρχης Καντάφι στα περίχωρα της Σύρτης και πως ο τελευταίος είχε ανασυρθεί από τα συντρίμμια σοβαρά τραυματισμένος, αλλά ζωντανός.

Η επικρατέστερη εκδοχή, πάντως, θέλει την αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της βρετανικής Daily Telegraph Μπεν Φάρμερ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι βρέθηκε έγκαιρα στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Καντάφι και φέρεται να συνομίλησε με μαχητές του ΝΤC που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση, δύο μαχητικά του ΝΑΤΟ πράγματι έπληξαν ένα ή περισσότερα στρατιωτικά οχήματα στα περίχωρα της Σύρτης.

Το γεγονός της επιδρομής επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχη Ρόλαντ Λαβόι, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι πιλότοι των μαχητικών δεν γνώριζαν ποιοι επέβαιναν στα στρατιωτικά οχήματα. Κατά τον Φάρμερ, ο 69χρονος Καντάφι και οι συνοδοί του, μεταξύ των οποίων και ο γιος του Μοτασίμ, βγήκαν τραυματισμένοι από τα συντρίμμια και αναζήτησαν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένο αγωγό αποχέτευσης, καθώς στο σημείο κατέφθαναν μαχητές του NTC.

Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, ο Καντάφι είτε έπεσε νεκρός είτε τραυματίστηκε σοβαρά, όπως και ο Μοτασίμ. Σε βίντεο, ωστόσο, που «ανέβηκε» χθες στο Διαδίκτυο, ο συνταγματάρχης Καντάφι εμφανίζεται ζωντανός στα χέρια των μαχητών του NTC. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ, συνελήφθη ζωντανός. Αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες και όσον αφορά τον μεγαλύτερο γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ. «Γνωρίζω ότι οι μαχητές μας εντόπισαν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ έξω από τη Σύρτη», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός του ΝΤC, Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Πολλές συζητήσεις, πάντως, ενδέχεται να προκαλέσει τις επόμενες ημέρες και το πρώτο βίντεο του νεκρού Καντάφι, που «ανέβηκε» χθες στο Διαδίκτυο. Το βίντεο, το οποίο έχει «τραβηχτεί» από το κινητό τηλέφωνο μαχητή του NTC, εμφανίζει έναν αιμόφυρτο Καντάφι να σύρεται στο οδόστρωμα. Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, η σορός του Καντάφι σύρθηκε για αρκετή ώρα στους δρόμους της Σύρτης από μαχητές του ΝΤC πριν μεταφερθεί αρχικά στη Μιζουράτα και εν συνεχεία στην Τρίπολη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρώην δικτάτορας της Λιβύης σκοτώθηκε από τα πυρά μαχητών από τη Μιζουράτα, το τοπικό συμβούλιο της οποίας αποδέχεται μεν το NTC, αλλά δεν υπακούει στις προσταγές του.

Τέλος, και ενώ η είδηση του θανάτου του συνταγματάρχη Καντάφι πυροδότησε ξέφρενους πανηγυρισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε τον λαό της Λιβύης να αδράξει την ευκαιρία και να οικοδομήσει ένα δημοκρατικό αύριο. «Σήμερα (σ.σ. χθες) πρέπει να θυμηθούμε όλα τα θύματα του δικτάτορα, από εκείνα του Λόκερμπι μέχρι τους Λίβυους αμάχους», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.