Reuters, A.P.
Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της Τεχεράνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εξαπολύσει διεθνή διπλωματική εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος ύστερα από τις καταγγελίες για ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για «μείζονα κλιμάκωση στην υποστήριξη της τρομοκρατίας από το Ιράν» και εξέφρασε τη βούληση της χώρας του «να εργασθεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Σαουδική Αραβία ώστε να υπάρξει συμπεφωνημένη διεθνής απάντηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σαουδάραβας ομόλογός του, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φεϊζάλ, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της προσφεύγοντας «στο έγκλημα και το μακελειό» εκτός συνόρων και πρόσθεσε: «Δεν θα υποκύψουμε στην ιρανική πίεση. Θα τους καταστήσουμε υπόλογους για κάθε ενέργεια που θα επιχειρήσουν εναντίον μας». Λίγες ώρες νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε επίσης ζητήσει να καταστεί «υπόλογο» το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύει τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές σύστημα».
Οι τοποθετήσεις αυτές δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσανατολίζονται να εγείρουν ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν παραβιάζει τη Συνθήκη του ΟΗΕ που προστατεύει τους διπλωμάτες ανά τον κόσμο.
Σ’ αυτή τη βάση, θα μπορούσαν να ζητήσουν την έκδοση Ιρανών αξιωματούχων, οι οποίοι εμφανίζονται αναμεμειγμένοι με το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας, όπως έγινε με την περίπτωση της Λιβύης, όταν της ζητήθηκε πιεστικά να εκδώσει τους κατηγορούμενους για την τρομοκρατική επίθεση του Λόκερμπι. Η άρνηση της Τεχεράνης να συμμορφωθεί ενδέχεται να πυροδοτήσει διεθνή κρίση με απροσδιόριστες συνέπειες, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι Ρωσία και Κίνα θα δέχονταν παρόμοια απόφαση.
Πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί χαρακτήρισε «παιδαριώδες σενάριο, το οποίο θα ντροπιάσει τους εμπνευστές του» τα περί συνωμοσίας για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, με πρωταγωνιστές δύο Ιρανούς (εκ των οποίων ο ένας Αμερικανός πολίτης) και εκτελεστές από μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών. Στο θέμα παρενέβη προσωπικά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο υποδαύλισης των αντιθέσεων μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων. Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία ανταγωνίζονται επί δεκαετίες για την ηγεμονία στον ισλαμικό κόσμο.
Σκεπτικισμό για την καταγγελθείσα «συνωμοσία» εκφράζουν στο κύριο άρθρο τους και οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «εξαιρετικά παράτολμο» και «κωμικά τσαπατσούλικο» το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας, προσθέτοντας: «Εγείρεται σειρά ερωτημάτων, ξεκινώντας από το ποιος ακριβώς στο Ιράν βρίσκεται πίσω από το σχέδιο, μέχρι το γιατί θα επιχειρούσαν κάτι τόσο ανεύθυνο, με τόσο πρόχειρο τρόπο». Η εφημερίδα συνιστά στον πρόεδρο Ομπάμα «χαλύβδινη αυτοσυγκράτηση» και όχι «άλλον ένα πόλεμο του τύπου πρώτα πυροβολώ και μετά ρωτάω», τάσσεται δε υπέρ του περιορισμού σε κυρώσεις προς το ιρανικό καθεστώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.