Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Διαψεύσεις περί παρουσίας του Γκιλάντ Σαλίτ στο Κάιρο

Από τις Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, οργάνωσης μαχητών στη Γάζα.

Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, μια οργάνωση μαχητών στη Γάζα, αρνήθηκαν σήμερα ότι ο Ισραηλινός δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ έχει ήδη μεταφερθεί στην Αίγυπτο.

«Δεν έχει φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας και εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των οργανώσεων της αντίστασης», δήλωσε ο Αμπού Ατάγια, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης είναι μία από τις τρεις οργανώσεις που κρατούν τον Σαλίτ, μαζί με το κίνημα Χαμάς και το Στρατό του Ισλάμ.

Στο μεταξύ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης χαιρέτισαν σήμερα τη συμφωνία για την απελευθέρωση του Σαλίτ, εκφράζοντας πάντως επιφυλάξεις για το αντίτιμο της απελευθέρωσης του νεαρού στρατιώτη.

Στην πρώτη σελίδα εφημερίδων δημοσιεύεται φωτογραφία της μητέρας του στρατιώτη, της Αβίβα, που ακτινοβολεί από χαρά, με μια φωτογραφία του γιου της σε δεύτερο πλάνο κάτω από τον τίτλο «Ο Γκιλάντ επιστρέφει στο σπίτι» .

«Συμφωνία: ο Σαλίτ έναντι εκατοντάδων δολοφόνων», είναι ο τίτλος της δεξιάς εφημερίδας «Μακόρ Ρισόν» .

Στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Γεντιότ Αχαρονότ», ο Ναούμ Μπαρνεά, ένας από τους αρθρογράφους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ, χαρακτηρίζει τη συμφωνία ανταλλαγής «αναπόφευκτη».

«Το αντίτιμο είναι υπερβολικό. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και αποτελεί ένα δυσάρεστο προηγούμενο, όμως ένα κράτος που επί πέντε χρόνια είναι ανίκανο να σώσει με άλλα μέσα έναν από αιχμάλωτο στρατιώτη του δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πληρώσει το αντίτιμο», εκτιμά ο Μπαρνεά.

«Η εναλλακτική επιλογή -να αφεθεί να πεθάνει στην αιχμαλωσία- είναι απαράδεκτη. Ο (πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου δικαιούται της ευγνωμοσύνης μας επειδή πήρε μια απόφαση και μια καλή απόφαση. Έδειξε πως είναι ένας ηγέτης», υπογραμμίζει.

Ο Γιόσι Βέρτερ, πολιτικός σχολιαστής της (αριστερής) «Χααρέτζ», ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαιρετίζει «τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του. Εδώ και 30 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, δεν ξεκίνησε πόλεμο, δεν έκανε ειρήνη, δεν βρήκε λύσεις για να κατευνάσει το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης, όμως θα παραμείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έφερε ξανά στο σπίτι του τον Γκιλάντ Σαλίτ» .

Ωστόσο άλλοι σχολιαστές είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί: «Η Χαμάς έδειξε στους Παλαιστινίους πως η οδός της τρομοκρατίας είναι η καλύτερη», γράφει ο Μπεν Κασπίτ στη «Μααρίβ» .

«Κάθε νεαρός Παλαιστίνιος θα ξέρει πως μπορεί να σκοτώνει Εβραίους και να απελευθερώνεται χάρη σ' ένα παζάρι», προσθέτει.

Δεξιότερα, ο Μπεν Ντρορ Γεμινί, ένας άλλος αρθρογράφος της «Μααρίβ», καταγγέλλει τη συμφωνία ως «συνθηκολόγηση» .

«Ξέρουμε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, είναι μια ανταμοιβή της τρομοκρατίας», υπογραμμίζει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.