Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Αφγανιστάν: Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών μετά το 2014 στο επίκεντρο της επίσκεψης Καρζάι στην Ουάσιγκτον

Μια απόφαση για τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα σταθμεύουν στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ το 2014 ενδέχεται να προκύψει από την επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι στην Ουάσιγκτον, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Ο καθορισμός του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών είναι μία κρίσιμη απόφαση για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος της ασφάλειας στο πεδίο, όταν θα αποχωρήσουν στα τέλη του 2014 οι μάχιμες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Σήμερα οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν τους 66.000 από τους 100.000 οπλίτες του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην κεντροασιατική χώρα και επιθυμούν να διατηρήσουν τις βάσεις και κάποιον αριθμό στρατιωτών και μετά το 2014.
Ο στρατηγός Τζον Άλεν, επικεφαλής των στρατιωτικών αποστολών στο Αφγανιστάν, έχει προτείνει να παραμείνει ένας αριθμός μεταξύ 6 και 20.000 στρατιωτών μετά την εκπνοή της αποστολής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Οι στρατιώτες αυτοί θα παράσχουν εκπαίδευση στις αφγανικές δυνάμεις και ενδεχομένως θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις «κατά της τρομοκρατίας». «Ευελπιστούμε να έλθουμε σε μία συμφωνία που θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κατά την επίσκεψη του προέδρου Καρζάι» στην Ουάσιγκτον, εκμυστηρεύθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.
Το θέμα του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών μετά το 2014 θα αποτελέσει το πρωτεύον θέμα στις επαφές που θα έχει ο Αφγανός πρόεδρος με αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.
Ο Καρζάι έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην παραμονή αριθμού Αμερικανών στρατιωτών, όμως το καθεστώς που θα διέπει την αποστολή τους απομένει ακόμη να καθορισθεί μέσω των διαπραγματεύσεων. «Διαφωνούμε ακόμη σε ορισμένα σημεία, που ευελπιστούμε ότι θα διευθετηθούν, και είμαστε πολύ αισιόδοξοι» ότι θα το καταφέρουμε, σχολίασε ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας Σιαμάκ Χεράουϊ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.